Sorodniki hudo pretepli in ostrigli 17-letnico: Francija v BiH izgnala bošnjaško družino zaradi nasilja nad hčerko, ker je ta hodila s pravoslavcem

0

Francija je po sojenju danes v Bosno in Hercegovino izgnala petčlansko bošnjaško družino najstnice, ki so ji na silo obrili lasišče, ker je hodila s Srbom, ki je bil druge veroizpovedi, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Viri blizu ministru so francoski tiskovni agenciji AFP povedali, da so izgnali starše najstnice in njihove tri otoke.

Starše 17-letnice so aretirali v petek, potem ko jih je sodišče v mestu Besancon na vzhodu države obsodilo zaradi nasilja nad mladoletnico. Obsodili so jih na leto dni zapora, od tega štiri leta pogojno, saj sta najstnici dejansko lasišče obrila njen stric in teta. Staršem so tudi za pet let prepovedali vstop v Francijo.

Stric in teta imata v Franciji že status begunca, staršem pa je bila prošnja za mednarodno zaščito zavrnjena že prej in bi že tako morala zapustiti Francijo.

17-letnica je v Francijo iz BiH prišla pred dvema letoma z družino in je hodila z 20-letnim Srbom iz istega bloka. Družini sta se dobro razumeli, a so dekletu starši vzeli telefon in ji preprečili nadaljnje stike, ko sta začela govoriti o poroki. Potem ko sta avgusta za nekaj dni skupaj zbežala, so dekle ob vrnitvi starši pretepli, teta in stric pa ostrigla.

Tožilstvo je dejalo, da so fantovi starši poklicali policijo, ki je dekle odpeljala v bolnišnico. Imela je zlomljeno rebro in vrsto modric.

Za dekle bo skrbela socialna služba, ko bo polnoletna, pa bo dobila stalno bivališče, so sporočili pristojni.

V Franciji je primer naletel na zelo močan čustven odziv, saj je spomnil na obliko kaznovanja s striženjem po koncu druge svetovne vojne več tisoč deklet, ki so bile z nemškimi vojaki, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen