Širjenje novega koronavirusa v Evropi se še kar krepi

0

Evropa je v vse tesnejšem primežu novega koronavirusa. Rekordi o novih okužbah v številnih državah padajo iz dneva v dan. Številne poskušajo širjenje virusa omejiti z zaostrovanjem ukrepov, kot na Italija in Hrvaška. Položaj pa ni nič bolj rožnat drugod v svetu. V ZDA se kljub temu še naprej pripravljajo na predsedniške volitve.

V Italiji, ki je bila v pandemiji covida-19 prva najbolj prizadeta evropska država, pandemija očitno dobiva nov zagon. V nedeljo so v državi potrdili rekordnih 21.273 novih okužb. Širjenja virusa bodo zato skušali zajeziti z dodatnimi ukrepi. Do 24. novembra bodo zaprti morali bari in restavracije ob 18. uri zaključiti strežbo gostov. Zaprli so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane.

Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo odslej do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo. Ljudem vlada svetuje, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza in čim manj potujejo izven svojih občin.

Premier Giuseppe Conte je v nedeljo izpostavil, da je cilj jasen – ohraniti nadzor nad naraščanjem okužb in preprečitev uvedbe druge karantene, ki si je država “ne more več privoščiti”.

Avstrijska vlada medtem ne izključuje možnosti ponovne ustavitve javnega življenja, kot je bilo to spomladi. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je znova pozval državljane, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. “Vseeno, ali verjamete v korono ter ali jo imate za nevarno ali ne nevarno, vsak bo moral prispevati svoj del,” je dodal. V zadnjem dnevu so sicer v Avstriji potrdili 2456 okužb z novim koronavirusom.

Ukrepe so sicer danes zaostrili tudi na Hrvaškem, kjer so zabeležili 828 novih primerov okužbe s koronavirusom v enem dnevu. 15 ljudi je umrlo. Dan pred tem pa je padel rekord z 2421 novimi okužbami v enem dnevu.

Med okuženimi z novim koronavirusom je tudi hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Bunjac, ki je bila na sobotnem srečanju na sedežu hrvaške vlade. V samoizolaciji sta ministra za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić ter za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Josip Aladrović.

S polnočjo so na Hrvaškem začeli veljati ostrejši ukrepi za zajezitev virusa. Med drugim je uporaba zaščitnih mask obvezna tudi na prostem, ko ni možno vzdrževati najmanj 1,5 metra razdalje med ljudmi. Omejili so vsa zbiranja na največ 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko bo za poroke in pogrebe veljala omejitev do 30 oseb. Za vse ostale zasebne dogodke je omejitev do 15 oseb.

Strožje ukrepe so uvedli tudi v BiH, kjer so po 1833 testih v zadnjih 24 urah potrdili 701 novo okužbo, umrlo pa je še 17 bolnikov s covidom-19. Nošenje zaščitnih mask na prostem je odslej obvezno po vsej državi, saj je ta ukrep po Republiki srbski zdaj uvedla še Federacija BiH.

Še dodatni ukrepi za omejitev covida-19 se obetajo tudi na Češkem, ki je trenutno najhuje prizadeta država v Evropi z več kot 1300 okuženimi na 100.000 prebivalcev. V nedeljo so našteli še 7301 nov primer okužbe, kar je najvišje število za nedeljo doslej, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Premier Andrej Babiš je že opozoril, da bo ta teden odločilen, sicer se bodo ukrepi še dodatno zaostrili.

Takoj za Češko v neslavni statistiki okužb z le nekaj manj okuženimi na 100.000 prebivalcev je Belgija. V obdobju med 16. in 22. oktobrom so v Belgiji v povprečju dnevno potrdili 12.491 okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. V okviru ukrepov za zajezitev pandemije je od danes na območju Bruslja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, policijska ura pa se začenja ob 22. uri, namesto opolnoči, kot je veljalo doslej.

Največ okužb s koronavirusom je še vedno v ZDA. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je do nedelje zvečer z novim koronavirusom okužilo 8,63 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo že 225.215.

Šef kabineta Bele hiše Mark Meadows je za ameriško televizijo CNN dejal, da ZDA ne bodo uspele prevzeti nadzora nad pandemijo. Edino, kar lahko nadzirajo, je po njegovih besedah odkritje učinkovitega cepljenja in zdravil.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je dejal, da gre za presunljivo priznanje nemoči. “To ni bil spodrsljaj, ampak iskreno priznanje strategije predsednika Donalda Trumpa od začetka pandemije. Mahanje z belo zastavo poraza in upanje, da bo virus enostavno šel stran sam od sebe. Ni šel in ne bo,” je sporočil Biden.

O novem dnevnem rekordu so poročali tudi iz Rusije; zabeležili so 17.347 novih okužb, samo v Moskvi skoraj tretjino, 5224. Skupno so v državi doslej potrdili več kot 1,53 milijona okužb.

Na Slovaškem so medtem v nedeljo zvečer končali prvi del testiranja celotnega prebivalstva s hitrimi testi za prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu. Od petka so pod vodstvom obrambnega ministrstva v še posebej prizadetih štirih okrajih ob meji s Poljsko testirali vse prebivalce, starejše od deset let.

V naslednjih dveh koncih tedna naj bi sledili še preostali deli Slovaške. Skupno naj bi tako testirali približno pet milijonov ljudi.

Na Kitajskem pa so v nedeljo začeli testiranje 4,75 milijona prebivalcev mesta Kashgar v provinci Xinjiang na severozahodu države, potem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri delavki v tekstilni tovarni. Doslej so ugotovili skupno 138 asimptomatskih okužb.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen