Šarčevi nadzirali celo svoje ministre? V mandatu ministra Poklukarja obtoženi policist kar 23-krat vpogledal v mapo Karla Erjavca!

3

Skoraj ni nikogar, ki se ne bi spominjal velike afere sledenja politikom v času vlade Marjana Šarca, čeprav ta ni dosegla medijskega “buma”, kot bi ga sicer človek pričakoval glede na njeno resnost. Namreč praksa, ki je tedaj vladala, spominja na policijsko državo. Očitno pa ima velika afera še večje razsežnosti, kot bi si morda kdo mislil, namreč vse kaže, da niso panično nadzorovali le tedanjih opozicijskih poslancev, ampak tudi svoje. Pod drobnogledom se je namreč znašel celo tedanji prvak stranke DeSUS in obrambni minister v vladi Marjana Šarca Karl Erjavec.

PREBERITE ŠE TO: Nove fotografije: Je vohunska mreža poleg političnih funkcionarjev, sledila tudi sodnim? Damijan Florjančič, predsednik VS RS s svojim Hyundai Tusconom ujet pri vožnji za sodno palačo.

V uredništvu smo se dokopali do informacije, da je policist iz postojnskega centra za tujce v času mandata Boštjana Poklukarja na Ministrstvu za notranje zadeve kar 23-krat vpogledal v mapo Karla Erjavca, kar pomeni, da so Šarčevi nadzirali celo lastne ministre. V tem primeru je zoper tega policista vložena obtožnica.

Prvi in najbolj odmeven primer vpogleda v osebne mape poslancev je predstavljajo razkritje s strani poslanca Nove Slovenije Jožefa Horvata, ki je razkril, da mu je policija v času prejšnje vlade sledila po njegovem EMŠU. Največ vpogledov se je po njegovih besedah dogodilo v drugi polovici februarja in na začetku marca, torej v času, ko je potekalo sestavljanje koalicije. “Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Da, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo,” je tedaj ogorčeno zatrdil Horvat in poudaril, da se strinja z nekdanjim predsednikom stranke Socialnih demokratov Dejanom Židanom, ki je januarja letos v Tarči zatrdil, da vsako morebitno sledenje policije politikom, predstavlja največjo afero v zgodovini samostojne Slovenije.

Po razkriti aferi se je kar nekaj poslancev odločilo, da bodo tudi sami preverili situacijo o vpogledih. Zahtevek je oddal tudi Horvatov poslanski kolega Aleksander Reberšek, ki je prav tako ugotovil, da je prišlo do vpogleda v njegovo mapo. Med primerjavo izpiskov sta se dokopala tudi do zanimivih časovnih korelacij. Pred tremi meseci se je glede vpogledov oglasil tudi državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve RS Franc Kangler in razkril, da so v nedeljo, 24. maja letos nekaj čez 17. uro, kar 38-krat vpogledali v njegove osebne evidence. Dejanje je kritično označil kot zlorabo policije. “Že lep čas nekdo želi zlorabljati policijo, nekatere podatke pa za politične obračune. To kar je povedal poslanec Horvat, ni edini primer, poznam še nekaj takšnih primerov, predvsem gre za politike desnega političnega pola in tudi za nekatere iz levega pola. Očitno je bila intenzivnost vpogledov v nekatere evidence v času, ko se je kreirala nova vlada, tako močna, da odstopa od povprečja,” je glede dogajanja v slovenskem političnem prostoru poudaril Kangler.

Ker je tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar prejel poročilo, iz katerega je razvidno, da je nekdo kar 52-krat brez obrazložitve vpogledal v njegove osebne podatke v obdobju med majem 2019 in marcem 2020, se je ta odločil podati zahtevo, s katero bi se dokopal do natančnih podatkov. Ko je zahtevo naslovil na Direktorat za upravne in notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, mu je ta kot kot pristojni organ sporočil, da ni upravičen do podatkov o tem, kdo izmed zaposlenih pri upravljavcu osebnih podatkov (evidenc policije) je obdeloval njegove osebne podatke. Glede na takratni odgovor policije naj bi policija podatke obdelovala zaradi izvajanja pristojnosti in nalog iz Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Minister Logar pa je o tem, da ni upravičen do nadaljnjih podatkov, v tvitu zapisal: “Tole pa je odgovor Policije na mojo zahtevo po pojasnilu, kdo je s strani Policije 52-krat brez obrazložitve vpogledal v moje osebne podatke (maj 2019 do marec 2020). Baje nisem upravičen do tega. Hm, tako nekako so me nekoč prepričevali, da ne smem do bančne dokumentacije.” Kangler je tedaj glede odgovora policije Logarju izpostavil, da ne drži, da ni upravičen do podatkov in da bi policija morala posredovati informacije o tem, kdo je preiskoval, ob kateri uri in v kateri enoti. “Nekateri so znotraj tako povezani, da drug drugega pokrivajo.”

Kljub temu, da je Šarčeva vlada tista, ki je nadzirala politike, smo lahko videli, kako je stranka LMŠ zagnala paniko, ko je bilo govora o aplikaciji, ki bi sledila okuženim stikom. Očitali so namreč, kako naj bi vlada z njo želela nadzirati državljane, čeprav je bilo jasno rečeno, da temu niti približno ni tako, namreč identiteta uporabnikov je anonimna. Glede na to, da se je nadzorovalo tako opozicijske kot koalicijske poslance, je očitno da v stranki vlada vsesplošna paranoja. Včasih bi si nekateri morali najprej nastaviti ogledalo, potem pa šele očitati nekomu, da želi vzpostavljati policijsko državo. (nova24tv.si)

Št. komentarjev: 3
  1. Lemy pravi

    Vedno sem govoril, da je Šarec bolj pokvarjen kot izgleda. S Črnčecom sta očitno hotela narediti novo Udbo. Sedaj sta že skoraj v celoti razkrinkana. Še bo veselo.

  2. sinclair pravi

    Enver Hoxha mu je v genih. Modelu ni pomoči.

  3. Micka Kovačeva pravi

    To se v sedanjem režimu ne more zgoditi! Janša še tega, kar je naslovljeno na njega, ne pregleda. ” Svojih” ministrov pa tako ne nadzira, ker ima preveč dela sam s seboj in svojo preteklostjo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen