Razstava likovnih del Patricije Rijavec Simonič in Pietra Orsinija v Centru slovanskih kultur France Prešeren

0

V sredini meseca septembra je bila v Centru slovanskih kultur France Prešeren v Ljubljani odprta razstava likovnih del italijanskega slikarja Pietra Orsinija in slovenske umetnice Patricije Rijavec Simonič. Naslov razstave je Umetniško slovensko-italijansko potovanje, ter s tem povezovanje dveh dežel, umetniško izražanje dveh slikarskih mojstrov, ki se bosta javnosti predstavljala vse do sredine meseca oktobra. Lahko bi rekli, da so njuna dela popolna nasprotja, vendar sledijo k istemu umetniškemu cilju – avtentičnosti slikarskega izraza. Na odprtju razstave je oba avtorja predstavil gledališki in filmski igralec Roman Končar, v glasbenem delu pa je na klavirju nastopil glasbenik Gianni Rijavec.

Pietro Orsini je slikar samouk, ki se je na začetku svoje umetniške poti udeleževal mnogih razstav, kjer je prejemal pozitivne kritike, tako laične kakor tudi strokovne javnosti. Od leta 1989 dalje pripravlja razstave po Italiji in Evropi. Slikar je v letih od 2000 do 2005 pripravil serijo desetih likovnih razstav po različnih mestih v ZDA. Orsinijeva dela predstavljajo avtorjeve poglede na pokrajino, zvonaste strehe, trge, različne arkade, definirajo jih pejsaži obogateni z različnimi barvnimi odtenki. Nebo je vedno drugačno, nerealno, globoko, z osebno barvno noto. Stavbe se približujejo druga drugi v različnih perspektivah ali pa so stisnjene v dolinah. Za Orsinijeva dela so značilne intenzivne barve, ki prehajajo v mehke nežne odtenke in prinašajo občutek spokojnosti in notranjega miru. Njegova dela tako temeljijo na kontaminaciji naivne umetnosti, od metafizičnosti do impresionizma. Orsinijevo nesporno umetniško mojstrstvo ga dela cenjenega doma in v tujini.

Slovenska umetnica Patricija Rijavec Simonič velja za našo vidnejšo predstavnico tradicionalne figuralike in umetniških praks, ki jo likovni kritiki uvrščajo v realizem, z renesančnimi elementi. Slikarko zaznamujejo njena z intenzivno kompozicijo, monokromno barvno paleto in globokim duhovnim podtonom nabita platna, ki najgloblje razkrivajo slikarkino likovno veščino in intimo. Umetnica na razstavi predstavlja svoj opus del »Ona«, za katerega pravi, da nastaja že skoraj 20 let. Pri upodobitvah sta fascinantni tako oblikovna kot barvna dovršenost, še posebej pa preseneča izjemna plastičnost del. »One« Patricije Rijavec Simonič so obdarjene z nežno in čutno senzibilnostjo. Avtorica jim daje močno slikarsko identiteto, s katero si prizadeva doseči popolno istovetnost ideje in podobe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen