Putin posvaril, da je v oboroženih spopadih v Gorskem Karabahu umrlo že skoraj 5000 ljudi

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da se po njihovih podatkih število smrtnih žrtev konflikta med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu bliža 5000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Po naših podatkih je na vsaki strani skoraj 2000 mrtvih, skupno število mrtvih se tako bliža 5000,” je povedal Putin v televizijskem nastopu.

Prejšnji mesec so med Armenijo in Azerbajdžanom izbruhnili spopadi zaradi Gorskega Karabaha. Uradno število smrtnih žrtev, ki ga navajata obe državi, je nižje od tisoč. Zaenkrat ni znakov, da bi strani ustavili spopade. Propadla sta tudi oba dogovora o prekinitvi ognja.

Zunanja ministra Azerbajdžana in Armenije se bosta v petek v Washingtonu predvidoma ločeno sestala z ameriškim državnim sekretarjem Mikeom Pompeom.

Putin je danes še povedal, da je stalno v stiku z armenskim premierjem Nikolom Pašinjanom in azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom. “Večkrat dnevno govorim z njima po telefonu,” je povedal.

Alijev je danes sicer sporočil, da so azerbajdžanske sile prevzele nadzor nad mejo s sosednjim Iranom. Že od začetka spopadov 27. septembra se Alijev redno hvali z vojaškimi podvigi, medtem ko je Pašinjan priznal, da ima njegova država težave na fronti.

Spor med državama zaradi gorate, odročne regije, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a v njej živijo pretežno Armenci, je sicer star že desetletja. Potem ko je krvava vojna terjala kar 30.000 življenj, sta državi leta 1994 le dosegli prekinitev ognja, s katero so se razmere bolj ali manj umirile.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen