Priljubljeni britanski pisatelj Michael Rosen popisal svoj boj s covidom-19: 47 dni na intenzivni negi, izgubil vid na enem očesu ter sluh v enem ušesu

0

Britanski pisatelj Michael Rosen, ki je pred časom prebolel bolezen covid-19, je na to temo že napovedal izid knjige za mlade bralce Rigatoni the Pasta Cat, sedaj pa napoveduje še refleksijo o boju s to zahrbtno boleznijo. V knjigi Many Different Kinds of Love bo prepletel pesmi v prozi in zapise medicinskih sester.

PREBERITE ŠE TO: Pri 33-letih zaradi covida-19 umrl influencer in fitnes trener Dmitriy Stuzhuk, ki je sprva govoril, da koronavirus ne obstaja

Priljubljeni mladinski pisatelj je v marcu po okužbi s covidom-19 na intenzivni negi preživel 47 dni. Zaradi bolezni je skoraj v celoti izgubil vid na levem očesu ter sluh v levem ušesu, zelo počasi je tudi ponovno shodil. Sedaj pa je za marec 2021, se pravi leto dni po hospitalizaciji, napovedal izid knjige Many Different Kinds of Love (Številne oblike ljubezni). Knjiga bo izšla pri založbi Ebury, kjer so po poročanju britanskega The Guardiana zapisali, da “združuje humor in toplino”, hkrati pa predstavlja poklon medicinskemu osebju, ki je pisatelju rešilo življenje.

Rosen je dejal, da so pesmi zapisane kot fragmenti prostega verza. Gre za tehniko, ki jo je uporabil že v knjigi Carrying the Elephant (Nositi slona), ki jo je napisal ob smrti 18-letnega sina zaradi meningitisa. “V bolnišnici nisem mogel pisati. Po vrnitvi domov pa sem začutil, da bi lahko pisal o tem,” je dejal pisatelj. Po njegovih besedah je knjiga nastajala kot lepljenka spominov na to, kar se mu je v bolnišnici dogajalo. Ta čas je primerjal z odisejado po podzemlju.

Pomembni deli knjige, ki jo bo ilustriral Chris Riddell, pa bodo izseki iz zapisov podpore, ki so jih pisatelju med obdobjem v intenzivni negi namenile medicinske sestre. Izredno je pohvalil njihovo predanost svojemu poklicu. Po dobljenem boju s covidom-19 je Rosen dejal, da je zaživel kot nova oseba. Po pisanju The Guardiana je med drugim opomnil, da ljudje na življenje radi gledamo kot na nekaj večnega, hkrati pa nam nekaj v podzavesti pravi, da ni tako. “Knjiga mi je omogočila, da na glas razmišljam o tem, in upam, da se bodo ljudje med branjem lahko s temo poistovetili,” je še dejal pisatelj.

Rosen je z deli, kot so Puhec, prdeča ribica, Čamil in čudežna čebela ter Lov na medveda poznan tudi slovenskim bralcem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen