Podrobnosti terorističnega napada z obglavljenim 47-letnim učiteljem zgodovine: morilec 18-letni čečenski terorist, devet ljudi pridržanih

0

V Franciji so po novem terorističnem napadu v predmestju Pariza ( Conflans-Saint-Honorine), v katerem je bil obglavljen 47-letni učitelj Samuel Paty, ponoči in danes pridržali že skupno devet ljudi, med njimi mladoletnika. Med drugim gre za sorodnike in znance napadalca, ki ga je policija v posredovanju ubila.

Nesrečni učitelj zgodovine Samuel Paty

Napad se je zgodil v petek okoli 17. ure v bližini srednje šole v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine. Moški z velikim nožem je napadel učitelja in mu odrezal glavo. Po navedbah prič je pri tem vzklikal “Alah akbar”, arabsko za “Bog je velik”.

Policija ga je kmalu izsledila in ga v posredovanju, ko naj bi jim grozil, ubila. Policija ni navedla podrobnosti o napadalcu, po navedbah nekaterih virov pa naj bi šlo za 18-letnega Čečena, rojenega v Moskvi, ki naj ne bi bil znan policiji.

Policija poleg tega preiskuje tvit, objavljen na računu, ki prikazuje učiteljevo glavo in ki je bil medtem že zaprt. Zaenkrat še ni jasno, če je sporočilo, ki vsebuje grožnjo predsedniku Emmanuelu Macronu kot “vodji nevernikov”, objavil napadalec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žrtev je bil učitelj zgodovine in geografije, ki je v šoli govoril o svobodi izražanja in je učencem v tem okviru minuli teden pokazal karikature islamskega preroka Mohameda. Muslimanskim šolarjem naj bi sicer svetoval, da zapustijo učilnico, če bi se lahko počutili užaljene. Šola naj bi zaradi tega prejela nekaj pritožb.

Vsega skupaj je policija v zvezi z napadom doslej pridržala in privedla na zaslišanje devet ljudi, od tega štiri sorodnike domnevnega storilca. Med preostalimi petimi so tudi starši otroka na šoli, na kateri je poučeval umorjeni učitelj, ki naj bi izkazali nestrinjanje z uporabo karikatur v razredu. Preostali trije so del storilčevega kroga znancev, še navaja AFP.

Napad je v Franciji sprožil val ogorčenja. Preiskavo je nemudoma prevzel protiteroristični urad. Prizorišče je v petek obiskal tudi predsednik Emmanuel Macron, ki je potrdil, da vse kaže na nov “islamistični teroristični napad”.

V francoskem parlamentu so poslanci vstali v počastitev ubitega učitelja in prav tako obsodili “grozljiv teroristični napad”. Notranji minister Gerald Darmanin, ki je bil na poti v Maroko, se je vrnil v Pariz.

Francija je bila v preteklih letih večkrat tarča islamističnih napadov. Pred nekaj tedni se je pred prostori uredništva satirične revije Charlie Hebdo zgodil napad z nožem. Trenutno sicer poteka sojenje proti osumljenim vpletenosti v teroristični napad na revijo leta 2015.

Ta se je z ogorčenjem odzvala na petkov napad. “Nestrpnost je pravkar dosegla nov mejnik in zdi se, da je pri sejanju terorja ne ustavi nič,” so zapisali pri reviji.

Odzvala se je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je prek Twitterja izrazila sožalje družini umorjenega in Francozom. “Moje misli gredo tudi učiteljem, v Franciji in povsod v Evropi. Brez njih ni državljanov. Brez njih ni demokracije,” je zapisala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen