Smrtonosni drugi val: V torek potrjene kar 1503 okužbe z novim koronavirusom, umrlo deset bolnikov s covidom-19

0

V torek so v Sloveniji opravili 5891 testov in potrdili 1503 okužbe z novim koronavirusom. To je daleč največ doslej, najvišji dnevni prirast je bil v petek 898 okužb. Umrlo je deset bolnikov s covidom-19, 333 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja jih diha 41.

V bolnišnice so v torek sprejeli na novo 60 bolnikov s covidom-19, 32 so jih odpustili v domačo oskrbo.

Trenutno je v državi aktivno okuženih 8860 ljudi, število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa se je povzpelo na 423, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 15.982 okužb z novim koronavirusom, umrla sta 202 bolnika s covidom-19.

“Podatki za včeraj so najslabši doslej. Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih. Pozitiven je že vsak četrti opravljen test,” je na vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Razmere so resne, je opozoril. “Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način,” je poudaril. Delodajalce je zato ponovno pozval, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma.

Prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo. “Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas,” je še poudaril.

Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco pojavnosti okužb z novim koronavirusom, se po Kacinovih besedah pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, prav tako še vedno ostaja žarišče Škofja Loka, je naštel Kacin.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen