Ob začetku del na daljnovodu Cirkovce-Pince srečanje Janše in Orbana

2

Eles bo opoldne s slovesnostjo v Kidričevem tudi uradno začel gradnjo 2×400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince. Zbranim bo spregovoril predsednik vlade Janez Janša, na slovesnosti se mu bosta pridružila še madžarski premier Viktor Orban ter hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Janša in Orban se bosta srečala tudi na delovnem kosilu.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, se bosta v pogovorih med drugim dotaknila nekaj osrednjih dvostranskih tem, razmer glede pandemije ter aktualnih zadev v Evropski uniji.

Načrtovani prenosni daljnovod, ki predstavlja del povezave med vsemi tremi državami, je ena glavnih prioritet slovenske vlade pri razvoju energetske infrastrukture. Z njim bodo vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečali zanesljivost delovanja sistema, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter izboljšali zanesljivost napajanja odjema ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah v Sloveniji.

Začetek največje investicije v infrastrukturo prenosnega omrežja v zgodovini Elesa je bil pričakovan skoraj dve desetletji, a se je zapletalo pri dolgotrajnih prostorskih postopkih. Kot je v poletnem pogovoru za STA povedal direktor družbe Aleksander Mervar, je letos pred začetkom gradnje 80-kilometrskega daljnovoda prišlo še do trimesečne zamude zaradi epidemije covida-19.

Projekt je vreden nekaj več kot 130 milijonov evrov, od tega je približno 50 milijonov evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav.

Po dobrih dveh desetletjih načrtovanj se tako gradnja začenja, potem ko je agencija za energijo izdala odločbo o financiranju daljnovoda, rešen pa je tudi zaplet zaradi trase pri Hotizi, kjer daljnovod prečka hrvaško katastrsko ozemlje. Eles je junija s hrvaškim Dalekovodom podpisal tudi pogodbo o sodelovanju pri projektu.

Št. komentarjev: 2
  1. Micka Kovačeva pravi

    Prijatelji na kup, če je le prilika! Brez mask seveda! Teh dveh se vendar korona ne prime! Škoda!

  2. Micka Kovačeva pravi

    Tu je pa ” pašna drobnica” tiho? Muca jezik popapala?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen