Notranji ministri EU o v nekaterih delih spornem novem migracijskem paktu

0

Notranji ministri članic Evropske unije, med njimi slovenski minister Aleš Hojs, bodo danes prvič razpravljali o novem migracijskem paktu, ki ga je pred dvema tednoma predlagala Evropska komisija. Med temami zasedanja, ki bo potekalo prek videokonference, bo tudi sodelovanje s tretjimi državami.

Predlog migracijskega in azilnega pakta temelji na načelu prožne, a še vedno obvezne solidarnosti. V Bruslju zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje ni več, a določena obveznost glede premeščanja ostaja. Eden bistvenih novih elementov pakta so sponzorstva vračanja nezakonitih migrantov kot alternativa ali dopolnilo k premeščanju.

Slovenija je junija skupaj z višegrajsko četverico, Estonijo in Latvijo v pismu komisiji izrazila odločno nasprotovanje obveznemu premeščanju. Na MZZ so v prvem odzivu na predlog novega pakta povedali, da Slovenijo moti, da ta temelji na načelu obvezne solidarnosti.

Slovenski premier Janez Janša je pretekli teden dejal, da nov migracijski pakt v predlagani obliki ni za nikogar sprejemljiv v celoti, je pa za vse države sprejemljiv kot izhodišče za nadaljnja pogajanja.

Nemški notranji minister Horst Seehofer, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, želi politični dogovor doseči do konca leta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Notranji ministri bodo danes razpravljali tudi o sodelovanju s tretjimi državami na področju migracij, predvsem na Zahodnem Balkanu in severu Afrike, napoveduje nemško predsedstvo EU.

Poleg tega bodo govorili o razvoju novega strateškega evropskega policijskega partnerstva, ki je namenjeno okrepitvi sodelovanja med nacionalnimi policijami držav članic.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen