Newyorški borzni indeksi z rahlo tedensko rastjo

0

Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so minuli teden rahlo napredovali. Trgovanje so čez teden zaznamovala poslovna poročila podjetij, mencanje Washingtona okrog novega stimulacijskega paketa za odpravo posledic pandemije covida-19 in novice okrog napredka ter težav pri razvoju cepiva proti koronavirusu.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna pridobil 6,68 točke oziroma 0,2 odstotka in končal pri 3483,81 točke. Industrijski indeks Dow Jones je napredoval za 19,41 točke oziroma 0,1 odstotka na 28.606,31 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 91,61 točke oziroma 0,8 odstotka na 11.671,56 točke.

V ponedeljek so indeksi solidno napredovali predvsem zaradi delnic podjetij tehnološkega sektorja. Podjetja so začela objavljati četrtletne poslovne rezultate, Applove delnice pa so se malce podražile zaradi pričakovane predstavitve najnovejšega pametnega telefona.

Indeksi so v torek nazadovali zaradi mešanih poročil o poslovanju vodilnih bank in novice o začasni zaustavitvi testiranja cepiva proti covidu-19 v ameriški družbi Johnson & Johnson.

Ministrstvo za delo je v torek sporočilo, da so se cene življenjih potrebščin v ZDA septembra četrti mesec zapored zvišale. Mesečna inflacija je bila 0,2-odstotna, letna pa 1,4-odstotna. Glavni razlog za dvig cen so bila rabljena vozila, ki so so se na mesečni ravni podražila za 6,7 odstotka, medletno pa za 10,3 odstotka.

Indeksi so nazadovali tudi v sredo, ker se glede pričakovanega drugega stimulacijskega paketa proti koronavirusu še vedno ni nič premaknilo ne glede na izjave predsednika ZDA Donalda Trumpa, da podpira velik paket. Senatni republikanci ga ne jemljejo resno oziroma niso pripravljeni na veliko proračunsko porabo.

Ministrstvo za delo je v sredo objavilo še eno mero inflacije, to je indeks cen na ravni proizvajalcev, ki je septembra narasel za 0,4 odstotka, poročilo ministrstva pa ugotavlja, da je prav tako za 0,4 odstotka narasel indeks cen brez upoštevanja hrane in energije. Od septembra lani je skupni indeks narasel za 0,4 odstotka, brez energije in hrane pa za 1,2 odstotka.

Padanje indeksov, čeprav minimalno, se je nadaljevalo tudi v četrtek, ko je ministrstvo za delo poročalo, da je število novih prošenj za finančno pomoč brezposelnim prejšnji teden naraslo za 898.000, kar predstavlja najvišjo raven po koncu avgusta. Pandemija covida-19 še naprej duši ameriški trg dela, pomoč pa v ZDA sedaj prejema okrog 10 milijonov ljudi.

Trgovalni teden se je v petek začel dobro, nakar so indeksi nazadovali in končali mešano. Vlagatelje je spodbudila predvsem novica, da bi farmacevtska družba Pfizer lahko že novembra zaprosila za dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covidu-19.

Objavljenih je bilo tudi več gospodarskih poročil. Obseg poslovnih zalog se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za 0,3 odstotka, potem ko je bila julijska rast 0,1-odstotna, je sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA. Prodaja poslovnih zalog pa se je v osmem letošnjem mesecu povečala za 0,6 odstotka, potem ko je julija narasla za 3,4 odstotka.

Ameriški potrošniki so bili oktobra bolje razpoloženi in indeks univerze Michigan se je s septembrske vrednosti 80,4 točke zvišal na 81,2 točke, kar je nad pričakovanji.

Industrijska proizvodnja ZDA je septembra v primerjavi z avgustom nazadovala za 0,6 odstotka, v primerjavi s februarjem, tik preden je izbruhnila pandemija koronavirusa, pa je bila manjša za 7,1 odstotka.

Prodaja na drobno pa je septembra v primerjavi z avgustom narasla za 1,9 odstotka, kar je presenetilo analitike, ki so pričakovali podoben rezultat kot avgusta, ko je ministrstvo za trgovino poročalo o 0,6-odstotni rasti.

S&P 500 je v petek napredoval za 0,47 točke, Dow Jones za 112,11 točke oziroma 0,4 odstotka, Nasdaq pa je nazadoval za 42,32 točke oziroma 0,4 odstotka.

S&P 500 je letos zaenkrat pridobil 253,03 točke oziroma 7,8 odstotka, Dow Jones za 67,87 točke oziroma 0,2 odstotka, Nasdaq pa za 2698,95 točke oziroma 30,1 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen