Newyorški borzni indeksi v minulem tednu nekoliko nazadovali

0

Newyorški borzni indeksi so v minulem trgovalnem tednu rahlo nazadovali. Analitiki ugibajo da vlagatelji ocenjujejo, da tik pred predsedniškimi volitvami dogovora med republikanci in demokrati o novem paketu pomoči za blažitev posledic pandemije covida-19 ne bo. Razlike med stranema o potrebnem obsegu svežnja so namreč še naprej velike.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna nazadoval za 0,5 odstotka na 3465,39 točke. Industrijski indeks Dow Jones je izgubil 0,9 odstotka in končal pri 28.335,57 točke. Tehnološki indeks Nasdaq Composite pa je v tedenski primerjavi zdrsnil za 1,1 odstotka na 11.548,28 točke.

Vse manj optimističen pogled na verjetnost potrditve paketa pomoči prebivalstvu in podjetjem pred volitvami je vlagatelje spravil v slabo voljo že v ponedeljek, ko je Dow Jones izgubil 1,44 odstotka, S&P 500 1,63 odstotka, Nasdaq pa 1,56 odstotka.

Predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi, je administraciji predsednika Donalda Trumpa dala rok za dogovor do torka. A dogovor, tudi če bi bil sprejet, bi moral čez izjemno visoko oviro republikanske senatne večine, ki se ob možnosti poraza na prihajajočih volitvah vrača k svojim konservativnim fiskalnim koreninam.

Kljub temu so v torek indeksi nekoliko narasli, za optimizem je med drugim poskrbelo poročilo ministrstva za trgovino, da je gradnja novih stanovanjskih hiš in blokov septembra v primerjavi z avgustom narasla za 1,9 odstotka na letno prilagojeno raven 1,415 milijona enot.

Odsotnost dogovora o protikoronskih ukrepih je potem v sredo indekse spet potisnila rahlo navzdol, v četrtek pa so spet nekoliko narasli zaradi ugodnih gospodarskih poročil. Število novih prošenj za pomoč brezposelnim je tako prejšnji teden upadlo tretji teden zapored, in sicer za 73.000 na 787.000. Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov newyorške organizacije Conference Board je medtem septembra napredoval za 0,7 odstotne točke, kar je bilo sicer nekoliko počasneje kot julija in avgusta.

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš pa je v ZDA septembra od avgusta narasla za 9,4 odstotka na letno prilagojeno raven 6,54 milijona enot. Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov ZDA je poročalo še, da je to 20,9 odstotka več kot septembra lani.

V petek ni bilo veliko novic, ki bi premikale trge, ne dobrih in ne slabih, in indeksi so trgovanje sklenili mešano. O soočenju predsedniških kandidatov Donalda Trumpa in Josepha Bidna v četrtek zvečer v Nashvillu vlagatelji očitno niso preveč razmišljali.

S&P 500 je letos do konca tega tedna napredoval za 7,3 odstotka, Dow Jones je ne letni ravni 0,7 odstotka v minusu, Nasdaq pa za 28,7 odstotka v plusu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen