Neizvolitev Erbežnika in Brezigar Mastenove po mnenju partnerjev ne kaže na neenotnost koalicije, še manj se poslanci bojijo Anonymousa

0

V koalicijskih strankah zagotavljajo, da so podprli kandidata za viceguvernerko Arjano Brezigar Masten in ustavnega sodnika Anžeta Erbežnika. Menijo, da njuna neizvolitev ne kaže na neenotnost koalicije. V SMC, NSi in DeSUS trdijo, da svarilna pošta Anonymousa, ki so jo prejeli pred odločanjem, nanje ni vplivala. SMC je grožnje prijavila policiji.

Za imenovanje ustavnega sodnika in viceguvernerja je v DZ potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, ki pa jih Brezigar Mastenova in Erbežnik na sredinem tajnem glasovanju v DZ nepričakovano nista prejela. Na parlamentarni mandatno-volilni komisiji sta pred tem prejela ustrezno podporo, na tajnem glasovanju v DZ pa ju je podprlo 44 poslancev, 35 jih je bilo proti. Koalicijske poslanske skupine imajo sicer 46 glasov, SNS, ki sodeluje z vlado, pa tri.

V poslanski skupini SDS so spomnili, da so svojo podporo kandidatoma izrazili že na pogovoru pri predsedniku republike. Vsi njihovi poslanci so glasovnice prevzeli in glasovali za omenjena kandidata, so navedli za STA. Zatrdili so, da glasovanje ne kaže na neenotnost koalicije, v kateri ni neskladij.

Poslanci SMC, NSi, DeSUS in poslanca narodnih skupnosti so sicer večer pred glasovanjem prejeli elektronsko pošto skupine Anonymous. O tem je danes prvi poročal Požareport. Pošiljatelji poslance med drugim svarijo pred podporo Erbežniku.

Opozarjajo jih, da jih bodo tiho opazovali, od sredinega glasovanja pa da je odvisno tudi to, “koliko okostnjakov, ki jih pridno skrivate v svojih omarah”, bodo predstavili javnosti. “Naredite, kar je prav, vsaj enkrat. Hvaležni vam bodo volivci, pa ljubice in ljubimci. Pa tisti, ki so vas kdaj podkupili. Morda ne vseh, res je … A tisti, o katerih govorimo, dobro veste, da ste to vi,” so zagrozili v pismu.

V SMC so za STA pojasnili, da so grožnjo prijavili pristojnim organom. Ob tem so poudarili, da takšna pisma in grožnje ne vplivajo na glasovanja poslank in poslancev SMC. Sicer pa po njihovem mnenju glasovanje ne kaže na neenotnost v koaliciji. Spomnili so na podobne izide glasovanj že v preteklosti ter navedli, da je težko s prstom kazati na kogarkoli.

V NSi kljub nepričakovanemu rezultatu glasovanja ne vidijo kot grožnje trdnosti koalicije. Oba kandidata so ocenili kot kompetentna in pismo Anonymousa na njihovo glasovanje ni vplivalo, so zatrdili. Pojasnili so še, da je bil sicer njihov poslanec Mihael Prevc opravičeno odsoten zaradi bolezni.

Tudi v DeSUS zatrjujejo, da grožnje v elektronski pošti nanje niso vplivale. Tako za mesto ustavnega sodnika kot za viceguvernerja so imeli po tri favorite, med katerimi sta bila tudi Erbežnik in Brezigar Mastenova. Od tedaj si noben od poslancev ni premislil, so navedli v DeSUS.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič zatrjuje, da so kandidata podprli vsi trije strankini poslanci.

Na novinarski konferenci se je danes odzval tudi del opozicije, ki je kandidatoma podporo odrekel. Poslanec SD Marko Koprivc je spomnil, da gre že za drugi primer, ko kandidati na tajnem glasovanju v DZ niso bili izvoljeni. To je po njegovem mnenju dokaz, da koalicija vendarle ni tako enotna in si določeni poslanci upajo zoperstaviti SDS na tajnemu glasovanju, na javnem pa še ne.

Po ocenah poslanca Levice Primoža Siterja je glasovanje o ustavnem sodniku jasen indikator, da se stvari v vladni koaliciji krhajo.

Poslanec SAB Marko Bandelli meni, da se je vlada izgubila in so “sodi začeli puščati”, interesi so že postali malo drugačni.

Aljaž Kovačič (LMŠ) je dejal le, da gre kritika tako koaliciji kot predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je kandidata predlagal.

Pahor je sicer napovedal objavo novega javnega poziva tako za funkcijo ustavnega sodnika kot viceguvernerja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen