Navkljub epidemiji skupina HSE podrla dnevni rekord v višini ustvarjene električne energije

0

Dobro leto trajajoča epidemija COVID-19 je prežela vsako poro našega vsakdanjika ter posegla v vsako poslovno okolje. Razmeram očitno odlično kljubuje skupina HSE, ki je 13.oktobra letos beležila dnevni rekord v višini proizvedene električne energije.

Kar 36,7 GWh električne energije so tisti dan proizvedle hidroelektrarne skupine HSE, ki delujejo pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor ter Soških elektrarn Nova Gorica in Termoelektrarna Šoštanj. To je največja dnevna količina ustvarjene električne energije v zgodovini obstoja skupine HSE. Rekordni proizvodnji so botrovale ugodne hidrološke razmere, visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura (in to kljub zaostrenim razmeram in ukrepom, povezanih s širitvijo Covid-19) ter ugodne tržne razmere.

Skupina HSE je sicer največji slovenski proizvajalec in trgovec z električno energijo v Sloveniji ter obenem največji slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov. Na pot zniževanja svojega ogljičnega odtisa se podajajo s premišljenimi investicijami v čisto energijo. Tak primer je sredi oktobra vzpostavljena Sončna elektrarna Hubelj, katere skupna površina je 850 m2. V svoji približno 27-letni življenjski dobi bo proizvedla okoli 2,1 GWh električne energije. V skupini HSE sicer delujejo še štiri sončne elektrarne pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor – njihova skupna moč je 1,086 MW, ena manjša 49,7 kW sončna elektrarna, ki je v lasti HSE, pa je od leta 2010 postavljena na Gimnaziji Velenje.

Generalni direktor HSE mag. Stojan Nikolić poudarja, da »so to majhni, a pomembni koraki v smeri zmanjševanja ogljičnega odtisa skupine HSE«. Stojan Nikolić je v začetku oktobra letos sopodpisal koncesijsko pogodbo za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi. Tako se je tudi uradno začela simbolična pot od premoga na obnovljive vire energije, z izgradnjo cele verige pa bo HSE prispeval k 20-odstotnemu dvigu proizvodnje čistejše električne energije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen