Ministrstvo za kulturo s pozivom na izselitev z Metelkove dregnilo v osje gnezdo privilegijev

1

Kot je znano je Ministrstvo za kulturo je pozvalo vse gostujoče na Metelkovi v Ljubljani, da se zaradi nujnosti prenove objekta izselijo do 31. januarja 2021. Povedati je treba, da “gostujejo” brezplačno, nekateri pa ne plačujejo niti tekočih stroškov obratovanja. Objekt je propadajoč in vidno zanemarjen, kar kazi center mesta, poleg tega pa je postal zaradi slabe statike zaradi različnih posegov in dotrajanosti tudi nevaren.

Več kot 200 nacionalnih zvez, sindikatov, društev, ustanov in zavodov je podpisalo javni poziv ministrstvu za kulturo, naj umakne zahtevo po izselitvi in obnovo prostorov na Metelkovi 6 snuje skupaj z najemniki.

Kot so zapisali v pozivu, je Metelkova 6 naslov, kjer ustvarja producent drugega najbolj gledanega filma v samostojni Sloveniji, Gremo mi po svoje. Je prostor, kjer deluje zavod, ki je koproduciral gledališko predstavo 6, nagrajeno z veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev.

V njem ima prostore inštitut, ki se je zavzel in rešil status več kot deset tisoč ljudi, izbrisanih iz registra stalnih prebivalcev. Pa ustanova, ki podpira nadarjene mlade glasbenike, danes svetovno priznane glasbene mojstre, kot sta koncertni solist Münchenskih filharmonikov Martin Belič in prva violina Züriškega komornega orkestra Tanja Sonc.

Na Metelkovi 6 svoj program snuje društvo, ki na leto priredi 650 dogodkov za otroke in odrasle ter nanje privabi več kot 35.000 obiskovalcev. In ustvarjalci mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki je pritegnil že več kot 50.000 gledalcev. Pa društvi, ki sta zaslužni za profesionalizacijo sodobnega plesa v Sloveniji in v katerih so ustvarjali mednarodno priznani koreografi, tudi nagrajenci Prešernovega sklada, kot sta Iztok Kovač in Mateja Rebolj.

Je prostor, kjer ima atelje svetovno priznana skupina vizualnih umetnikov Irwin in kjer ustvarja verjetno najbolj znana slovenska glasbena skupina Laibach.

Kot piše v pozivu, je Metelkova 6 prostor, v katerem ustvarjajo nevladne organizacije in ustvarjalci, na katere je država upravičeno ponosna.

“To niso nevladne organizacije, ki jim država odvzame prostor ustvarjanja brez slehernega dialoga. Brez pogovora o možnih rešitvah, brez nudenja pomoči pri iskanju nadomestnih prostorov in brez zagotovila, da se lahko po obnovi dotrajane stavbe vrnejo. Sploh pa ne v času epidemije,” so zapisali v pozivu.

Dodali so, da podpirajo vladne pozive, da moramo biti v teh težkih časih solidarni, pozabiti na razlike in držati skupaj. Razumejo in spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Zato je po njihovih besedah še toliko težje razumeti, da od prebivalcev Metelkove 6 ministrstvo zahteva izselitev v času, ko se izogibamo vsem nenujnim stikom.

“Pozdravljamo odločitev, da je treba dotrajano stavbo obnoviti. A v dogovoru z najemniki. Vsak najemnik si zasluži spoštljiv odnos. Zaslužijo si ga tudi najemniki stavbe Metelkove 6, pomembni gradniki slovenske kulturne in umetniške scene,” so sklenili svoj poziv.

Ministrstvo za kulturo je v ponedeljek nevladne organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6, pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021. Kot razloge za to so na ministrstvu navedli dotrajanost stavbe in prepotrebno prenovo. Poziv ministrstva je sprožil več odzivov, mnogi so se postavili v bran nevladnikom.

Število komentarjev: 1
  1. partisan pravi

    Stavbo bi morali ze zdavnaj porusiti…..ocitno komunisti(levicarji)niso nic vlagali v adaptacijo tako da je objekt cisto dotrajan.!!!!v vecino nepremicnin ki so jih komunisti (levicarji ) ukradli (z komunisticno besedo nacionalizacija!!!!)po 1945 niso vlagali ampak so jih pustili propadati!!!!!skrajni cas da so jih delozirali!!!!!!v ljubljani je ogromno prkstorov ki se oddajajo po trznih najemninah!!!!vso sreco pri najemu in vselitvi v drugo nepremicnino ki jo boste placali!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen