Macron na žalni slovesnosti v Parizu v spomin na umorjenega učitelja odločen: Ne bomo se odpovedali karikaturam!

0

Francija se ne bo odpovedala karikaturam, je na nocojšnji žalni slovesnosti v Parizu v spomin na učitelja, obglavljenega zaradi kazanja karikatur preroka Mohameda učencem, poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Dejal je še, da so Samuela Patyja umorili strahopetci, ker je predstavljal demokratične vrednote francoske republike.

Na dvorišču pariške Sorbone, kjer je potekala osrednja spominska slovesnost, so se zbrali svojci, učenci, prijatelji in kolegi 47-letnega umorjenega učitelja. V središču je stala krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki.

Macron je dejal, da je bil Paty ubit, ker je poosebljal Francijo. “Ubili so ga, ker islamski skrajneži želijo našo prihodnost,” je poudaril in dodal, da je nikoli ne bodo imeli.

Paty je bil v enem od pariških predmestij umorjen v petek popoldne, ko se je vračal iz šole domov. 18-letnega napadalca čečenskega rodu Abdulaha Anzorova, ki je učitelja obglavil, je policija v posredovanju kmalu zatem ubila, še pred tem pa se je na spletu bahal z dejanjem in zapisal, da je žrtev ponižala preroka Mohameda. Učitelj je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku nedavno pokazal njegove karikature.

Karikature preroka Mohameda so bile pred petimi leti že povod tudi za teroristični napad na satirični tednik Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi.

Francosko tožilstvo želi po okrutnem umoru učitelja Patyja ovaditi sedem ljudi, ki jim očitajo pomoč pri umoru s terorističnim ozadjem, med njimi sta tudi dva učenca. Protiteroristični tožilec Jean-Francois Ricard je ob tem pojasnil, da morajo uradno preiskavo glede vpletenosti še uvesti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen