Kakšna bo cena novega ‘lockdowna’?

1

Jurij Šimac v komentarju Kakšna bo cena novega ‘lockdowna’? piše o negativnih posledicah, ki jih bo ponovno ustavljanje gospodarstva imelo na življenja ljudi in gospodarsko klimo. Za zaprtje izbran teden je kar primeren, saj so otroci in del zaposlenih zaradi počitnic doma. A zdi se, da zaprtje ne bo trajalo le teden dni.

“Težava ‘lockdownov’ je, da s tem, ko sicer življenja varujejo pred virusom, jih na drugi strani žal tudi uničujejo. Koliko poslov, služb in podjetij je uničil prvi ‘lockdown’ in koliko jih bo drugi? Po mnenju ekonomistov, ki jih je te dni anketirala agencija Reuters, je visoko tveganje, da gospodarsko okrevanje v Evropi zastane. Govorijo, poenostavljeno, da novi ‘lockdowni’ peljejo v novo recesijo. Vrstijo se opozorila o pojavu zombi podjetij, podjetij, ki brez sedanjih državnih koronapomoči ne morejo več preživeti. Bloomberg je pred dnevi pisal o raziskavi, po kateri polovica evropskih malih in srednjih podjetij v letu dni pričakuje stečaj, če jim prihodki ne bodo začeli rasti. Raziskava je bila izvedena pred jesensko rastjo števila okužb in novimi zaporami.”

Število komentarjev: 1
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ne bi smelo biti presenečenje, da je podpredsednica Svetovne banke Carmen Reinhardt pred kratkim 15. oktobra opozorila, da nad obzorjem grozi nova finančna katastrofa z velikim neplačilom države in dolgom podjetij. V zadnjih šestih mesecih reševanja, ki ga je sprožil sistem, ki ga je povzročila zapora koronavirusa, je Reinhardt opozorila, da je ameriška centralna banka ustvarila 3,4 bilijona ameriških dolarjev, medtem ko je trajalo 40 let, da je ustvarila 14 bilijonov ameriških dolarjev.
  Medtem panični ekonomisti kričijo v tandemu, da morajo banke čez Trans Atlantik sprostiti še bolj hiperinflacijsko kvantitativno popuščanje, ki grozi, da bo naš denar spremenil v toaletni papir, hkrati pa se strinjajo z neskončnimi zaklepanji kot odziv na bolezen, ki ni bolj nevarna od navadne gripe.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen