Junak akcijskih filmov Jean-Claude Van Damme dopolnil 60 let in še vedno je “sama mišica”

0

Igralec, ki je v 80. in 90. letih blestel v akcijskih filmih, Jean-Claude Van Damme, danes praznuje 60. rojstni dan. Belgijca, ki je nase opozoril z borilnimi veščinami in se uveljavil kot šampion v karateju in kikboksu, se je kmalu prijel vzdevek Mišice iz Bruslja. V filmskem svetu je uspel ravno zaradi omenjenih adutov.

Pred osmimi leti, 21. oktobra 2012, so pred Westland Shopping Centru v Bruslju mestne oblasti odkrile spomenik znamenitega igralca in se mu tako poklonile za promocijo Belgije v svetu.

Zvezdnik se je rodil na današnji dan leta 1960 kot Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg belgijskega staršema v Bruslju. Po očetovi strani ima judovske korenine. Pot v slavo sta mu tlakovala učenje baleta in dvigovanja uteži ter trening borilnih veščin. Črni pas v karateju je imel že pri svojih 18 letih. Tako je v 70. letih minulega stoletja postal šampion v karateju in kikboksu, desetletje pozneje pa še eden glavnih zvezdnikov priljubljenih akcijskih filmov, kjer so glavni junaki obvladali borilne veščine.

Videti ga je mogoče v filmih, kot so Krvavi šport (1988), Kickbokser (1989), Levjesrčni (1990), Maščevanje dvojčkov (1991), Univerzalni vojak (1992) – temu so sledila še tri nadaljevanja, Težak cilj (1993) in Varuh časa (1994). Kmalu je postal milijonar in se pridružil zvezdniškim kolegom tistega časa, kot so Sylvestr Stallone, Arnold Schwarzenegger in Steven Seagal.

Pozneje se je večina njegovih projektov namesto na filmskih platnih znašla zgolj na DVD-jih. Leta 2008 je posnel delno avtobiografski film – kriminalno komično dramo JCVD, v kateri se je zazrl v svoje življenje.

Leta 2010 je zavrnil vlogo v filmu Plačanci, v katerem je Sylvester Stallone zbral velika imena akcijskih filmov, kot so Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Jet Li in Mickey Rourke. Van Damme se projektu ni želel pridružiti, ker se mu je njegova vloga zdela brez vsebine. Je pa kasneje sodeloval v Plačancih 2.

Van Damme je prav tako posodil svoj glas v risanih uspešnicah Kung Fu Panda 2 in 3.

Leta 2013 je za Volvo posnel tudi epsko reklamo, kjer je na stranskih ogledalih dveh vzvratno vozečih tovornjakov naredil mojstrsko “špago”. Ta video si je do danes ogledalo že več kot 100 milijonov uporabnikov YouTubea.

POGLEJTE ŠE TO: Epska reklama: Van Damme v “špagi” na dveh nazaj vozečih tovornjakih!

Igralec je imel tudi precej burno zasebno življenje, bil je petkrat poročen (s štirimi različnimi ženskami), ljubezensko razmerje naj bi imel celo s pevko Kylie Minogue. Van Damme ima tri otroke.

Nekateri menijo, da bi lahko dosegel še večji uspeh v filmski branži, če ne bi imel težav z drogami, kar sam opravičuje z diagnosticirano bipolarno motnjo. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je za kokain po lastnih besedah porabil kar 10.000 ameriških dolarjev na teden. Zasvojenosti s kokainom se je lotil drastično: s “cold turkey” in naporno telesno vadbo.

V zadnjih letih je še vedno aktiven kot igralec, saj ga je bilo moč videti tako v igranih filmih kot televizijskih serijah. V letih 2016-2017 je igral v televizijski seriji Jean-Claude van Johnson, kjer je igral samega sebe in kjer se v zgodbi razkrije, da je njegov igralski poklic le krinka, saj je v resnici tajni agent.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen