Italijanska notranja ministrica Lamorgesejeva deležna kritik, ker ni že v Italiji ustavila islamskega terorista, ki je moril v Nici

0

Italijanska notranja ministrica Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je danes zavrnila kritike opozicije, ker italijanske oblasti niso ustavile 21-letnega Tunizijca, ki naj bi v četrtek izvedel teroristični napad v francoski Nici. V Francijo naj bi namreč prišel prek Italije. Vodje opozicijskih strank zahtevajo odstop ministrice, a ga ta zavrača.

Odstop ministrice je med drugim zahteval njen predhodnik, vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini. Kritičen je bil do italijanske vlade, ker je spremenila strogo zakonodajo o priseljevanju, ki jo je pripravil Salvini. Premierja Giuseppeja Conteja je pozval, naj se opraviči Franciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do vlade in ministrice so bili kritični tudi v skrajno desni stranki Bratje Italije. “Contejeva vlada mora pojasniti, kako je lahko fundamentalist nemoteno prišel na Lampeduso in odpotoval v Francijo,” je povedala vodja te stranke Giorgia Meloni. Tudi ona je pozvala vlado, naj se opraviči Franciji, ker ni ustavila napadalca iz Tunizije.

Politično odgovornost so italijanski vladi očitali tudi v desnosredinski stranki Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Lamorgesejeva je zavrnila kritike in pozive k odstopu. “To je napad na Evropo, vlada nima nobene odgovornosti,” je poudarila v pogovoru za italijanski televiziji Rai in SkyTg24. Dodala je, da je treba končati to polemiko in biti blizu francoskemu ljudstvu in drugim evropskim državam.

Zavrnila je tudi Salvinijeve kritike glede spreminjanja zakonodaje na področju priseljevanja. Poudarila je, da je ta zakonodaja prinesla nevarnost, saj je zaradi nje na ulicah pristalo 20.000 migrantov.

Vodja Lige je v današnjem odzivu na te izjave dejal, da je brez besed, in ministrico znova pozval k odstopu.

Lamorgesejeva je sicer danes potrdila, da je napadalec iz Tunizije na Lampeduso prispel 20. septembra. 9. oktobra so oblasti zanj odredile izgon, a se ni vrnil v Tunizijo. Dodala je, da nanj niso bili posebej pozorni, ker ga tunizijske oblasti ali obveščevalne službe niso označile za nevarnega.

21-letni Brahim Aouissaoui je odpotoval v Francijo, namesto da bi se vrnil v domovino. Osumljen je, da je v četrtek v cerkvi v središču francoskega mesta Nica izvedel teroristični napad, v katerem so bili ubiti trije ljudje. Napadalca je policija ustrelila in ranila. Napad obravnavajo kot teroristično dejanje.

Preiskavo zaradi terorizma pa je danes proti 21-letniku sprožilo tudi italijansko državno tožilstvo v mestu Bari na jugu Italije. Tunizijec je bil v begunski center v Bariju premeščen po 14-dnevni karanteni na ladji. Poleg tega preiskujejo administrativni postopek, v okviru katerega so pristojne oblasti za Aouissaouija odredile izgon.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen