Gantar: Število postelj za bolnike s covidom-19 še lahko povečujemo

0

Število postelj za bolnike s covidom-19 po besedah ministra Tomaža Gantarja povečujejo sproti oz. po potrebi. Trenutno je to 10 do 12 postelj dnevno, a zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval, je zatrdil. Težava so tudi okužbe med zdravstvenimi delavci, doslej so jih našteli več kot 1000, 150 samo v zadnjem mesecu v UKC Ljubljana.

“Če smo v prvem valu praktično prekinili ves reden program v zdravstvu, poskušamo sedaj na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo služil vsem bolnikom, ki zdravljenje potrebujejo, in sproti zagotavljati potrebno število postelj za bolnike s covidom-19,” je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Gantar.

Bo njegovih navedbah imamo v slovenskem zdravstvu brez psihiatričnih kapacitet na voljo 7522 postelj. Kot zagotavlja, bodo brez večjega problema za bolnike s covidom-19 zagotovili vsaj deset odstotkov oz. 700 postelj, ali pa celo kaj več.

Potrebe po bolniških posteljah povečujejo za približno od 10 do 12 postelj dnevno. Ob tem morajo imeti na razpolago tudi nekaj zaloge oz. rezerve, če sprejeti protikoronski ukrepi ne bi bili zadostni. Opomnil je še, da zadnji ukrepi v teh dneh oz. naslednjem tednu še ne morejo pokazati večjih učinkov, saj je inkubacijska doba nekje med 10 in 14 dni.

Gantar v tem trenutku še lahko zagotavlja, da bo vsak bolnik, ki zdravljenje potrebuje, tega tudi deležen. A se je kljub temu po njegovih besedah treba zavedati, da epidemije ni obvladana. Izpostavil je visok delež pozitivnih testov, ki je okoli 25 odstotkov. “To je visoka številka in kar ne kaže na umirjanje epidemije,” je ocenil.

“Moje mnenje je, da bi se vsak moral ravnati, kot da je okužen. To je v tem trenutku edina pot, da okužbe v državi omejimo,” je pozval. Poleg tega je količina virusa trenutna takšna, da po mnenju epidemiološke stroke sledenje kontaktom enostavno ni več možno. Obžaluje tudi, da nismo uresničili odlične priložnosti za uporabo aplikacije #OstaniZdrav za opozarjanje na stike z okuženimi, ki bi po Gantarjevih besedah v veliki meri pomagala vsem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen