Gantar: Erjavčeva kandidatura nima vpliva na sodelovanje DeSUS v vladi

0

Odločitev Karla Erjavca, da znova kandidira za predsednika DeSUS, je za začasnega vodjo stranke Tomaža Gantarja pričakovana. Kot je dejal ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem, pa Erjavčeva kandidatura in morebitna vrnitev na predsedniško mesto nima vpliva na sodelovanje DeSUS v aktualni vladi, saj o tem ne odloča predsednik stranke.

Gantar je v izjavi za medije tudi pojasnil, da sta se z Erjavcem že pred časom pogovarjala predvsem o zadevah, na katere sta imela v preteklosti različne poglede, “ne pa o kandidaturah in sodelovanju v prihodnosti”. Dodal je, da je vnovična kandidatura za predsednika DeSUS Erjavčeva osebna odločitev, “ki pa ni lahka”.

Na vprašanje, ali bo podprl Erjavčevo kandidaturo, Gantar ni neposredno odgovoril, je pa opozoril, da DeSUS “potrebuje nekoga, ki politiko razume, ki pozna delovanje koalicije in vlade, teh ljudi pa je v resnici zelo malo”. Dodal je, da mu Erjavec ni govoril o tem, da ne bi mogel sodelovati s premierjem Janezom Janšo.

Glede možnosti povezovanja opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB v okviru pobude pod imenom Koalicija ustavnega loka, h kateri bi povabili tudi DeSUS, pa je Gantar dejal, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Dodal je, da zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi.

“Praktično ne vidim možnosti, da bi opozicija, ki je bila v vladi in razpadla, ker se niso znali dogovarjati, zdaj našla čudežno rešitev in se dogovorila za kakršnokoli drugo možnost,” je ocenil Gantar. Po njegovih besedah se vseskozi govori o rušenju vlade. “Predvsem pa mislim, da vlada v tem trenutku dela dobro. Težko ji je očitati napačne poteze,” je dodal.

Prav tako je Gantar zadovoljen z vlogo DeSUS v vladi, saj so po njegovih besedah doslej izpeljal vse, kar je bilo predvideno, zato ne vidi razloga, da s tem delom ne bi nadaljevali.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer danes spregovorile o povezovanju z namenom oblikovanja alternative Janševi vladi. Pobudo pod imenom Koalicija ustavnega loka jim je v minulih dneh predstavil ekonomist Jože P. Damijan, ki je pripravljen postati tudi novi mandatar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen