Evropske borze začele s padci, malce padel tudi tečaj evra

0

Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v znamenju padcev. Vlagatelje na stari celini skrbi naraščanje števila okužb z novim koronavirusom. V Frankfurtu so skoraj petino vrednosti izgubile delnice podjetja SAP, ki je v nedeljo razočaral s četrtletnimi poslovnimi rezultati.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 10. ure po srednjeevropskem času 1,50 odstotka pod gladino. 2,16 odstotka vrednosti je izgubil frankfurtski DAX, 0,68 odstotka pa pariški CAC 40. FTSE 100 je na borzi v Londonu padel za 0,07 odstotka.

Evropske države se soočajo z naraščanjem števila obolelih za covidom-19. Posledica so novi omejevalni ukrepi, ki bodo močno prizadeli evropsko gospodarstvo. V Italiji bodo morali od danes bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri, zapirajo pa tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane.

V Španiji so v nedeljo znova razglasili izredne razmere. Uvedli so tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro.

Športne dvorane, bazeni, fitnesi, gledališča in kinodvorane se danes zapirajo tudi v belgijski prestolnici Bruselj. Tam so od danes znova obvezne maske povsod na prostem. Nočna policijska ura se bo po novem začenjala že ob 22. uri.

V Frankfurtu DAX navzdol močno vleče SAP, katerega tečaj je v prvih minutah trgovanja danes zgrmel za skoraj 21 odstotkov. V nedeljo je podjetje sporočilo, da je v tretjem četrtletju ustvarilo 6,5 milijarde evrov prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot pred letom dni. Prilagojeni dobiček iz poslovanja se je znižal za odstotek na 2,1 milijarde evrov. SAP je ob tem znižal napoved poslovanja za celotno letošnje leto.

Tečaj evra je nov teden prav tako začel s padci. V ponedeljek zjutraj je en evro stal 1,1830 dolarja, kar je nekaj manj kot v petek zvečer. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v petek popoldan postavila pri 1,1856 dolarja.

S padci se je danes izteklo tudi trgovanje na azijskih borzah. V Tokiu je indeks Nikkei 225 zdrsnil za 0,09 odstotka, šanghajski Composite je upadel za 0,82 odstotka, seulski Kospi za 0,72 odstotka in sydneyjski All Ordinaries za 0,26 odstotka. Zniževali so se tudi tečaji delnic v Singapurju, Indiji in na Tajskem. Hongkonška borza je bila zaradi praznika zaprta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen