Direktor UKC Ljubljana Poklukar: Človeštvo je premagalo črne koze, špansko gripo in nacizem. Zmagovalci bomo tudi v boju proti covidu-19, ker bomo odgovorili solidarno!

0

V soboto so v Sloveniji opravili 3765 testov na okužbe z novim koronavirusom in pri tem potrdili 726 okužb. Pozitivnih je tako bilo več kot 19 odstotkov testov, je na Twitterju zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Danes bo državljane nagovoril premier Janez Janša, na zaostrovanje razmer je opozoril tudi Janez Poklukar iz UKC Ljubljana.

Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila vlada, se v bolnišnicah zdravi 265 oseb, intenzivno nego potrebuje 49 bolnikov. Iz bolnišnice so sicer odpustili 12 oseb, so pa umrle štiri osebe s covidom-19. Skupaj je tako pri nas doslej umrlo 188 ljudi s covidom-19.

Razmere bo danes zvečer pretresal del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Predsednik vlade Janez Janša bo še pred začetkom posveta pripravil video nagovor državljanom, ki bo javnosti posredovan najkasneje do 18.30, je za STA povedal Kacin. Že v soboto pa je Kacin pojasnil, da bodo na današnjem sestanku pregledali trenutno stanje in opravili razmislek o tem, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj.

“Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom. Ukrepi, ki jih uvajamo, so nujni za zaščito najšibkejših in normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema. Z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno. Maske, higiena rok in kašlja, držanje distance. Hvala, ker pomagate!” je popoldne na Twitterju zapisal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Da se razmere zaostrujejo, je v pismu sodelavcem in javnosti med drugim opozoril generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar. V naslednjih tednih bomo po njegovih besedah šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti.

“Človeštvo je premagalo največje izzive preteklosti – črne koze, špansko gripo in nacizem. Enotno smo nastopili prvi dan naše državnosti, kar nas je ne glede na razlike pognalo naprej. Kot ljudje smo zmagali, ker smo znali zaščiti najšibkejšega človeka. Boj bomo tudi tokrat končali kot zmagovalci, ker bomo odgovorili solidarno,” je prepričan Poklukar, ki je spomnil, da so zdaj pomembna mala odrekanja vsakega od nas.

Ob tem pa je opozoril, da bodo lahko še danes samoumevni zdravstveni posegi postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji. Pismo je zaključil z besedami, da lahko zdravstveni delavci pomagajo samo toliko, kot jim pomaga skupnost, ki stoji za njimi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen