Bidnova kampanja razsaja zaradi Janševega tvita v podporo Trumpu, slovenski premier: Zdaj vidim, zakaj vas Trump imenuje močvirje!

11

Svetovalec za zunanjo politiko demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna Michael Carpenter se je v petek odzval na tvit slovenskega premierja Janeza Janše v podporo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, o tvitu slovenskega premierja pa poročajo tudi ameriški mediji, ki večinoma povzemajo tiskovno agencijo AP.

“Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, nekoč obtoženega in obsojenega zaradi korupcije. Naj vas ne skrbi slovenski prijatelji, čez 11 dni bo demagoški populizem spakiral kovčke. Sramota,” je na Twitterju zapisal Carpenter in pri tem zadnjo besedo v tvitu zapisal v slovenščini.

Premier Janez Janša je Carpenterju odgovoril v seriji tvitov.

“1. Vsi zunaj # ZDA bomo seveda spoštovali odločitev volivcev v ZDA, karkoli se bodo odločili. Upam, da boste storili enako (obstaja nekaj dvomov gledajoč vaše navijače v Baltimoru). 2. Da, nisem bil samo neupravičeno obsojen, ampak tudi trikrat poslan v zapor, začenši s sojenjem leta 1988 pred jugoslovanskim komunističnim vojaškim sodiščem. Toda vse primere so razveljavila ustavna ali druga sodišča. Smo leta 2021. Dejstva lahko enostavno preverite na spletu. 3. Kljub temu pa odkrito lažete. Zdaj vidim, zakaj vas @realDonaldTrump kliče # Swamp. Tudi če je to vpliv vaših “slovenskih prijateljev”, vas to ne opravičuje. Upam, da se ameriška administracija nikoli več ne bo sramotila s takšnim “kariernim” diplomatom.

Janšev tvit je bil deležen številnih odzivov, tako negativnih kot pozitivnih. Med drugim se je odzval nekdanji pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske zadeve Dan Fried. “Običajno ni modro, da se kaka vlada opredeli za eno stran v demokratičnih volitvah tuje države. (ZDA so bile včasih tega krive in smo dobili lekcijo),” je tvitnil Fried.

Ameriški mediji pri poročanju o Janševi podpori Trumpu povzemajo agencijo AP, ki je zapisala, da se je premier Janša s tem pridružil regionalnim voditeljem, ki so odkrito podprli Trumpa med kampanjo za ponovno izvolitev. Med njimi sta madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Janša je v petek v angleščini tvitnil, da spoštuje težko in tragično osebno zgodbo Joa Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti. “Vendar pa bi bil danes, če bo izvoljen, eden najbolj šibkih predsednikov v zgodovini. V času, ko svobodni svet bolj kot kadar koli potrebuje trdne ZDA. Dajmo, zmagaj, Donald Trump,” je tvitnil Janša

AP omenja, da je Slovenija rojstna država prve dame ZDA Melanie Trump in dodaja, da je v petek Trumpa podprl tudi član bosanskega predsedstva Milorad Dodik, ki je pozval vse Srbe v ZDA, naj volijo Trumpa.

“Desničarski konservativci v vzhodni in srednji Evropi, kot so Orban, Vučić in Janša, včasih kopirajo Trumpov slog vodenja,” je zapisal AP.

Samostojno vest o Janševem tvitu je objavil medij Politico, konservativni Washington Times pa navaja, da je tvit voditelja rojstne države prve dame Melanie Trump sledil sporočilom podpore konservativnih voditeljev vzhodne Evrope.

Časnik Washington Post piše, da se je slovenski premier s podporo Trumpu pridružil drugim desničarskim voditeljem. “Janševo sporočilo sledi podobnim izjavam dveh drugih populističnih voditeljev v regiji, Orbana in Vučića. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro in predsednik Filipinov Rodrigo Duterte sta prav tako podprla Trumpovo ponovno izvolitev,” poroča Washington Post.

“Slovensko zunanje ministrstvo v Washingtonu je zavrnilo komentar,” še piše Washington Post, pri čemer verjetno misli na veleposlaništvo.

Washington Post je Janševo podporo Trumpu omenil še v prispevku o skorajšnji sklenitvi sporazuma o normalizaciji odnosov med Izraelom in Sudanom. Objava sporazuma v Ovalni pisarni Bele hiše je v ZDA odmevala tudi zaradi tega, ker izraelski premier Benjamin Netanjahu kljub Trumpovi spodbudi priložnosti ni izkoristil za izraz podpore predsedniku ZDA.

“Misliš, da bi zaspani Joe lahko dosegel kaj takega, Bibi?” je Netanjahuja vzpodbudil Trump. Izraelski premier se je malce obotavljal, nato pa dejal le, da Izrael ceni vso pomoč za mir od kogarkoli v Ameriki.

Janša je sicer ob koncu dneva Carpenterja na svojem Twitter profilu blokiral.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 11
 1. Irena pravi

  Slovenian and never

 2. Johan pravi

  Kako kolobocijo lahko naredi maloumni ekscentrik( njegov izraz)

 3. pajo pravi

  Tukaj si JJ dal strel v koleno. Takšnih navijanj si ne privošči noben PV razen če ve, da bo kmalu odletel.

  1. Re gornjemu pravi

   On ima prestreljeni že obe koleni, kar nekaj krat

  2. Re gornjim pravi

   Ekipa iz Trstenjakove( kleti) pa danes niti običajnega beee?

 4. Micka Kovačeva pravi

  Glavno, da ima podporo ” dveh svetovnih voditeljev, ” Orbana in Vučiča

 5. Vladimir pravi

  Se strinjam. PV rabi zdravstveno pomoč !!

  1. Exlevak pravi

   V bistvu imata oba precej podobno vlogo;Trump,se bori proti republikanskem establišmentu v Washingtonu,Janša ,pa proti levičarski globoki državi,katera misli da ima abonma za vladanje.

   1. Exlevak pravi

    Napaka,misli sem “demokratski establišment”…….

 6. ribak pravi

  Napačna stava JJ. Debilni Trump bo odletel iz bele hiše direktno v zapor.

 7. hapy yack pravi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen