Za bolj samozavestno zunanjo politiko bo na MZZ začela delovati diplomatska akademija

0

Na ministrstvu za zunanje zadeve je prvič v samostojni Sloveniji začela delovati diplomatska akademija, ki bo skrbela za izobraževanje bodočih slovenskih diplomatk in diplomatov ter nudila stalno usposabljanje že formiranim diplomatom.

Zunanji minister Anže Logar je ob začetku njenega delovanja izpostavil pomen poslanstva diplomatske akademije za slovensko diplomacijo, ki mora iti v korak s časom in se posodabljati. To je zelo nazorno pokazala zadnja kriza ob pandemiji novega koronavirusa, v kateri je slovenska diplomacija z izrednim delom, zlasti na področju nudenja pomoči slovenskim državljanom ter hitrega odzivanja in poročanja o ukrepih v drugih državah, izkazala svojo vztrajnost, prilagodljivost in trdno delo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Logar je v današnjem uvodnem predavanju predstavil pogled na delovanje slovenske diplomacije v času spremenjenega varnostnega okolja zaradi novih groženj in izzivov tako v Evropski uniji kot v svetu. Diplomatom je predstavil zunanjepolitične usmeritve diplomacije pod novim vodstvom, ki mora s svojim delovanjem prispevati h krepitvi političnih, gospodarskih, prometnih, energetskih in drugih povezav z državami v soseščini in v Evropski uniji. Pri svojem delu bo diplomacija izhajala iz dveh sidrišč zunanje politike, ki v preteklosti nista bili najbolj v ospredju, to sta EU in zveza Nato, so navedli na MZZ.

Logar je izpostavil, da potrebujemo bolj samozavestno zunanjo politiko, iz katere ne bo takoj razvidna naša predvidljivost in samoumevnost, ki nam je v preteklih letih povzročala veliko težav. Glede izpolnjevanja zavez v strateških dokumentih slovenske zunanje politike je izpostavil, da je treba pustiti mostove odprte, zato je nujno sodelovanje s širšim krogom držav članic EU.

Med prioritetami prihajajočega predsedovanja Svetu EU, ki so zaradi nedavne koronske krize pridobile na teži, je izpostavil odpornost proti vsem oblikam groženj, zlasti kibernetskih in hibridnih. Pri tem je ocenil, da bo drugo predsedovanje priložnost, da se Slovenija ponovno izkaže na mednarodnem odru, za kar po njegovem prepričanju potrebujemo tako samozavestno zunanjo politiko kot tudi samozavestno diplomacijo.

Kot so sporočili z MZZ, bo diplomatska akademija, ki jo vodi Andraž Zidar, temeljila na konceptu permanentnega diplomatskega izobraževanja odraslih, ki bo praktično in interaktivno. Predavali bodo predvsem izkušeni diplomati, predavanja in seminarji pa bodo namenjeni zaposlenim na zunanjem ministrstvu. Poudarek predavanj bo na obravnavi praktičnih primerov in izkušenj iz diplomatskega sveta ter prenosu teorije v prakso.

Programi akademije temeljijo na štirih stebrih, ki vključujejo usposabljanje za diplomatski in višji diplomatski izpit, usposabljanje iz diplomatskih veščin ter predavanja o aktualnih globalnih temah in izzivih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen