V Mariboru v novi soseski pod Pekrsko gorco 400 javnih najemnih stanovanj, med njimi tudi 60 oskrbovanih stanovanj

2

V Mariboru so danes slavnostno obeležili gradnjo 400 neprofitnih najemnih stanovanj soseske Pod Pekrsko gorco, ki jih na območju med Kamenškovo ulico in Šarhovo ulico na Studencih gradi Stanovanjski sklad RS. Gradbena dela so se začela marca, zdaj pa so prešla že v drugo fazo. Skoraj 44 milijonov evrov vreden projekt bo zaključen konec prihodnjega leta.

Na območju velikosti 4,7 hektarja bo zgrajenih devet objektov s skupno 400 javnimi najemnimi stanovanji v velikosti od 35 do 85 kvadratnih metrov. Med njimi bo 60 oskrbovanih stanovanj, dodatno pa je v soseski med drugim predvidena še ureditev dnevnega centra aktivnosti za starejše, vrtca in stanovanjske skupnosti Sožitje.

Prav ta preplet različnih vsebin je po besedah direktorja Stanovanjskega sklada RS Črtomirja Remca tisti, ki dela ta projekt izjemen. “Vse to daje soseski tudi za naprej bistvo, da bodo stanovalci tu radi živeli in da bo najem tukaj aktualen. Čeprav bo najem kakšen evro dražji kot neprofitni (iz mestnega stanovanjskega sklada), bo ta soseska nudila mnogo več kot soseska iz socialističnih časov,” je povedal v izjavi za medije, potem ko je z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom in županom Sašo Arsenovičem simbolično zabetoniral steber z napisom Pod Pekrsko gorco.

Stanovanjski sklad namerava do leta 2023 po vsej Sloveniji zagotoviti skupno 2144 novih javnih najemnih stanovanj v projektih vrednosti okoli 286 milijonov evrov. “Stanovanjska politika je močna opora razvojni politiki države,” je poudaril Remec.

Država se po besedah Vizjaka tega zaveda, zato podpira gradnjo novih stanovanj. “Verjamem, da bomo skozi tudi napovedani urad za demografska vprašanja našli ključe, kako spodbujati dostopnost teh stanovanj mladim družinam oziroma kako izboljšati demografske trende v državi,” je dejal.

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je povedal: “Aktualna vlada pospešeno dela premike na področju stanovanjske politike. Tako na zakonodajni ravni kot v praksi. Namen novega Stanovanjskega zakona je namreč zagotoviti lažjo dostopnost do stanovanj mladim, starejšim ter drugim ranljivejšim skupinam prebivalstva, upam, da bo v državnem zboru sprejet še letos. Ta soseska pod Pekrsko gorco pa bo namenjena ravno tem ranljivim skupinam prebivalstva, med njimi naj še posebej omenim mlade družine in invalide.”

Soseska Pod Pekrsko gorco je umeščena v mestno četrt Studenci, kjer se trenutno pospešeno gradi nova stanovanja tudi na zasebno pobudo. Občina zato po besedah župana že načrtuje gradnjo novega vrtca na tem območju, prometno se bo med drugim uredilo z izgradnjo podaljška Ceste proletarskih brigad oziroma Limbuške obvoznice, blizu pa je tudi dom starostnikov Dom pod gorco, ki se prav tako namerava širiti.

Soseska, ki jo gradi Stanovanjski sklad, bo obsegala 550 parkirnih mest za stanovalce, ki so načrtovana v podzemnih garažah pod objekti. Komunalna ureditev območja obsega še izgradnjo dostopne ceste, komunalne infrastrukture in javnega trga. Gradbena dela izvaja podjetje Pomgrad s partnerji GITRI, GH Holding in VG5.

Vrednost gradbenih del prve faze znaša 23,9 milijona evrov brez DDV, vrednost druge faze pa 19,7 milijona evrov brez DDV. Investicija se financira s posojilom Razvojne banke Sveta Evrope (CEB).

Stanovanjski sklad RS načrtuje v Mariboru tudi gradnjo novih stanovanj v mestni četrti Pobrežje. Soseska Novo Pobrežje z okoli 450 stanovanji na Ulici Veljka Vlahoviča je trenutno v postopku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta, dejanska gradnja stanovanj pa se bo po ocenah Remca začela v letu 2023. “Prvi del soseske bi lahko bil zgrajen do leta 2025,” je dejal.

Št. komentarjev: 2
  1. Štajerc pravi

    Končno tudi pozitivne zgodbe za Maribor! Verjamem, da bo do konca mandata te vlade Maribor postavljen na mestu kot mu gre – spoštovana in upoštevana metropola Štajerske.

  2. konrad pravi

    Bravo vlada JJ! Bravo mariborska ekipa SDS!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen