V Louisvillu novi množični protesti proti policijskemu nasilju, dva policista ranjena

0

V Louisvillu v zvezni državi Kentucky v ZDA so v sredo izbruhnili novi množični protesti, potem ko velika porota policistov, ki so marca ustrelili temnopolto reševalko Breonno Taylor, ni obtožila umora. Med protesti sta bila s strelnim orožjem ranjena dva policista. Policija je prijela enega osumljenca za napad nanju in še več deset protestnikov.

Velika porota okrožja Jefferson je enega od treh policistov obtožila brezobzirnega ogrožanja, vendar zaradi nabojev, ki so končali v sosednjem stanovanju, ne zaradi smrti Taylorjeve. Policisti so v Louisvillu na napačnem naslovu iskali napačno osebo.

Odvetnik družine ustreljene reševalke Ben Crump je izrazil ogorčenje zaradi odločitve. “Velika porota je Bretta Hankinsona obtožila brezobzirnega ogrožanja zaradi nabojev, ki so končali v drugih stanovanjih, nič pa zaradi umora Breonne Taylor. To je nezaslišana in žaljiva odločitev,” je dejal Crump.

V Louisvillu so napeto čakali na odločitev porote in župan Greg Fischer je vnaprej uvedel policijsko uro. Policija je omejila dostop do središča mesta. Ukrepi so se izkazali za upravičene, saj so zaradi nezadovoljstva z odločitvijo porote izbruhnili protesti.

Po Louisvillu je odmevalo: “Ni pravice, ni miru,” in podobna gesla proti policijskemu nasilju. Sprva so bili protesti, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, mirni. Nato so izbruhnili so spopadi med protestniki in policijo, ki je, kot je sporočila, aretirala 46 ljudi.

Med protesti sta bila s strelnim orožjem ranjena dva policista. Po poročanju televizije CNN so morali enega od policistov operirati, nihče od njiju pa ni v smrtni nevarnosti. Vršilec dolžnosti načelnika policije v Louisvillu Robert Schroeder je sporočil, da so prijeli enega osumljenca za napad.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost za varnost policistov. “Stanje je nevarno. Varnost naših pripadnikov in skupnosti, ki ji služimo, je najpomembnejša,” je dejal na novinarski konferenci.

Guverner Kentuckyja Andy Beshar je na ulice Lousvilla napotil tudi pripadnike nacionalne garde z oklepnimi vozili.

Protesti so potekali v več ameriških mestih, med drugim v New Yorku, Washingtonu, Chicagu, Atlanti in Philadelphii. Iz Atlante poročajo aretacijah protestnikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen