V Kranju Dan brez alkohola, v prihodnjih dneh tudi v drugih mestih

1

V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola bo ta mesec v osmih mestih po Sloveniji potekal Dan brez alkohola. Prvi dogodek, namenjen osveščanju o problematiki pitja alkohola, poteka danes v Kranju v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Kot so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki ob financiranju iz države in EU izvaja projekt SOPA, ob Dnevu brez alkohola želijo predstaviti javnosti svoje aktivnosti ter se pogovoriti o zdravih življenjskih izbirah. Obiskovalcem nudijo informacije o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi in posledicah čezmernega pitja. S predstavniki projekta se lahko pogovorijo o zdravih alternativah, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči v regiji oziroma Sloveniji.

Na dogodkih sodelujejo tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, ki so vključeni v projekt, in sicer Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska karitas in Športna unija Slovenije. Ponekod bodo prisotni tudi predstavniki uradov za delo Zavoda RS za zaposlovanje, policije in lokalne skupnosti.

Tovrstne dogodke so v okviru projekta organizirali že lani spomladi. Po dobrem odzivu so jih načrtovali tudi letošnjo pomlad, ko pa jih je odnesla epidemija. Tako so se jih odločili izpeljati sedaj, pri čemer so dogodki prilagojeni trenutnim epidemiološkim razmera.

Prvi v vrsti je današnji dogodek v Kranju, ki poteka v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Na Slovenskem trgu v Kranju je tako Mestna občina Kranj postavila info točko trajnostne mobilnosti z informacijami z nagradno anketo o sistemu izposoje koles. Postavljena je tudi točka iHELP s prikazom temeljnih postopkov oživljanja z defibrilatorjem in delovanjem mobilne aplikacije.

NIJZ je ob tej priložnosti v Kranju postavil dve stojnici in pripravil nagradno igro Kolo sreče, obiskovalcem pa delijo letale in brošure ter z njimi pogovarjajo o problematiki prekomernega in škodljivega pitja alkohola. S svojimi aktivnostmi se predstavljajo tudi nekatere nevladne organizacije, je za STA povedala Petra Može iz NIJZ.

Osnovni namen leta 2016 začetega projekta SOPA, ki se letos zaključuje, je zmanjšati čezmerno pitje pri odraslih prebivalcih Slovenije in s tem preprečiti negativne posledice, ki jih tvegano in škodljivo pitja alkohola ima za posameznika in za njegove svojce. Zato so vzpostavili interdisciplinarni pristop k odkrivanju tveganega in škodljivega pitja alkohola ter k podpori pri njegovem opuščanju.

Na Gorenjskem, kjer v projektu sodelujeta zdravstvena domova v Radovljici in na Bledu, so uspešno pomagali 45 posameznikom, ki so prekomerno pili alkohol. S pomočjo motivacijskih pogovorov, o katerih so se izobrazili zdravniki, medicinske sestre in strokovni delavci, so jih spodbudili, da so se sami odločili za spremembo in so zmanjšali pitje alkohola, je pojasnila Možetova.

Pristop SOPA se izvaja v 18 lokalnih okoljih, poleg Radovljice oziroma Bleda še v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Slovenski Bistrici, Laškem, Sevnici, Brežicah, Ravnah na Koroškem, Ljubljani, Kočevju, Idriji, Kopru, Novi Gorici, Ajdovščini, Mariboru, Lenartu, Ormožu in na Ptuju.

V petek bodo Dan brez alkohola obeležili v Murski Soboti in Ljubljani, v soboto bosta sledila dogodka v Kopru in v Mariboru. 21. septembra bosta na vrsti dogodka v Vipavi in Brežicah, zadnji v nizu pa bo 22. septembra v Ravnah na Koroškem.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Gdaj bo dan brez sovraštva, napadalnosti, brutalnosti, zvijačnosti, nastavlajnje pasti in zased, prevarantov, ovaduhov in izdajalcev vse v cilju, da cilj posvečuje sredstva pravi človek.
    zig
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen