V Bolgariji obsodba napadalcev na izraelske turiste leta 2012

0

Sodišče v Sofiji je danes v odsotnosti obsodilo dva Libanonca na dosmrtni zapor zaradi vpletenosti v napad na avtobus z izraelskimi turisti v Bolgariji leta 2012, v katerem je bilo ubitih šest ljudi. Napad so pripisali oboroženemu krilu libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Sodnica Adelina Ivanova s posebnega sodišča za terorizem je sporočila, da obsojena na dosmrtni zapor ne bosta imela možnosti pogojnega izpusta. To je najvišja kazen po bolgarskem kazenskem zakoniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je izpostavilo, da več elementov tako obsojenca kot napad povezuje s Hezbolahom. Zaradi dokazov, pridobljenih v preiskavi, je Evropska unija julija 2013 oboroženo krilo Hezbolaha uvrstila na seznam terorističnih organizacij. V ZDA pa je Hezbolah že leta uvrščen med teroristične skupine.

Na letališču črnomorskega letoviškega kraja Burgas je bilo 18. julija 2012 ubitih pet izraelskih turistov v eksploziji podtaknjene bombe na avtobusu, ki naj bi izraelske turiste prepeljal z letališča v letovišče. Umrl je tudi bolgarski šofer, 38 ljudi je bilo poškodovanih.

Umrl je tudi domnevni samomorilski napadalec, 23-letni francosko-libanonski državljan, ki so ga identificirali na podlagi DNK analize.

Enega od sostorilcev, takrat 31-letnega Meliada Feraha so spoznali za krivega, da je priskrbel sestavine za izdelavo bombe. Drugi, takrat 24-letni Hassan el Hajj Hassan, pa je osumljen, da je najel bivališče in avtomobil za izvedbo napada. Oba sta zapustila Bolgarijo na dan napada in ju kljub mednarodnemu sodelovanju niso uspeli najti. Zato so jima sodili in ju obsodili v odsotnosti. Po ocenah ZDA se nahajata v Libanonu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen