Tokrat duo Jenull & Makarovič družno kvasila neumnosti o “strahovladi” in recitirala o “kladivu in nakovalu”

12

Protivladni protestniki so se na ulice Ljubljane in drugih slovenskih mest podali že 21. petek zapored, a jih je tokrat bilo zelo malo, kvečjemu nekaj sto. Tokrat so nagovarjali tudi opozicijo in med vrsticami grozili: “Če ne bodo storili nič, si bomo to zapomnili!”

Protestniki so se v prestolnici, tako kot največkrat doslej, zbrali na Prešernovem trgu in se malo po 19. uri podali na pot proti Trgu republike. Pred Prešernovim spomenikom sta glavni šov imela vodja protestov Jaša Jenull in “umetnica” Svetlana Makarovič. Prvi je trosil običajne floskule o “strahovladi”, druga je igrala ljudsko pesnico in recitirala neko svojo pesem o “kladivu in nakovalu”.

Že 21. petek zapored so protestniki izražali nezadovoljstvo z aktualnim stanjem in politične predstavnike spomnili, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. V znak upora so tokrat dvignili bakle ter pozvali vse, tako opozicijo kot druge civilno-družbene organizacije in posameznike, naj se aktivirajo.

Največ protestnikov se je znova zbralo v prestolnici, kjer so s transparenti in skandiranjem sporočali, da ulice in oblast pripadajo ljudstvu, zavzeli so se za ubranitev demokracije in sporočali, da želijo živeti, ne životariti.

Zbrali so se na Prešernovem trgu, nato pa se je množica na kolesih in peš podala na Trg republike, kjer so med drugim dvignili zastavo petkovega kolesarskega protestniškega gibanja in v znak upora prižgali protestniški plamen.

V govorih so bili tokrat kritični tudi do opozicijskih strank, saj so ugotavljali, da “so se vdali v janšizem”, ker se vsi skupaj bojijo novih volitev in prevzema oblasti. “Namesto, da bi se t. i. demokratični predstavniki ljudstva resnično borili za nove demokratične volitve, so zaspali, ali pa celo sodelujejo v ostudnih procesih”, med katerimi so med drugim navedli proračunske reze kulturi in znanosti na eni ter nameravan nakup orožja na drugi strani, spreminjanje medijske zakonodaje, neprimerno oskrbo starostnikov ter po njihovem neživljenjske, kontradiktorne in nestrokovne protikoronske ukrepe.

Opozicijo so javno vprašali, kaj bodo storili, da vlada Janeza Janše pade. “Če je vaš odgovor nič, si bomo to zapomnili,” je v imenu protestnikov sporočil aktivist Jaša Jenull.

V govorih so opozorili tudi na nasilje v družini, zoper katerega so se danes zoperstavili tudi na protestu pred poljskim veleposlaništvom zaradi poziva, naj Slovenija odstopi od Istanbulske konvencije. Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo je med drugim opozorila, da na dominaciji temelječa politika razkraja solidarnost in pravičnost, ne le v javnem prostoru, ampak tudi v domovih, kjer postaja nasilje sprejemljiv način podreditve. Prepričana je, da je treba ustaviti preobrazbo družbe, ki se dogaja.

Vsa gibanja in organizacije ter posameznike so protestniki ob koncu pozvali k aktivaciji.

Št. komentarjev: 12
 1. silvo pravi

  Klovni, postopači in delomrzneži!

 2. andrej pravi

  Prešern se v grobu obrača, ko se ta dva onegavita pod njegovim spomenikom….

 3. sinclair pravi

  Kako ponižno dajejo glavo dol in vpijejo njam njam, ko ti dve spaki praznita mehur na njih. Ne oglašajo se tudi takrat, ko janković mehuri po njihovih glavah.
  Protestniki? Dajte no., če vpijejo njam njam za takšna mehurjenja.
  Ja naš zoki pa nekaj ima….Ima, ima polen mehur za vas, samo za vas.
  Normalnemu bralcu se opravičujem za ta nivo zapisanega. Nastal je v želji, da bi kdo vendarle spregledal, ker očitno množica njih enostavno ne razume. Ali je vreden tisti drobiž, ki vam ga obljubljajo?

 4. Exlevak pravi

  Makarovička,se je tako drla v mokrofon, da je vmes dvakrat menjala plenico.

 5. bruh pravi

  podivjani smrdeči pra sci in svi nje…nič več nič manj….in seveda , vsi, čisto vsi, mafijsko zvesti ponosni volilci partijsko uvoženega mafijankovića….ajd… njihov kao “demokratični zgled” in model je sedaj – ko je komunistična juga crknila in bankrotirala – pač enopartijska , sistemsko MAFIJSKA , klientelistično vodena ljubljankovina…to je to….oni so taki, naši levičarji kot levičarke so pa taki…ajd

 6. zoro pravi

  Dva kretena, ki sta celo življenje na davkoplačevalskih jaslih!

  1. Re gornjim pravi

   Tudi Lukašenko imenuje svoje demonstrante pijanci in delomrzneži pa klovni in postopači. Zanimivo, čisto enako izrazoslovje, kot pri nas. Naj mi bruh oprosti, takega svinj…skega izrazoslovja, kot ga uporablja on pa nima verjetno nihče. Se vprašate zakaj?Zato ker ima podporo uredništva in kleti v Trstenjakovi. Sramota!

 7. bruh pravi

  to je kao naša napredno (mafijska, enoumnoa, enostrankarska, klientelistična) lublana…ajd…a jih res niste še srečali v življenju te naše kao “izobražene” a zelo neumne in nestrpne ljubljankoviće?…..ajd……oni so taki….

 8. bruh pravi

  in to na dan, ko je kućanov mafijski sodni sistem, ponovno rešil mafijankoviće z 8mil €……………ajd… o tem seveda niti besedice..ne s strani smrdečega rdečega pujseta ( stari je pač visoki komunajzerski mafijski državni kader, stara pa navadna…….. ajd)…..nit s starni partijske sterilne levičarske ideološke pedofilke makaropićke…ajd…

 9. Viktorh pravi

  Le kje so našli ta dva klovna?

 10. Hit pravi

  Dve hijeni, brez kančka dostojanstva.

 11. raft pravi

  Tale banda nima kaj sra-ti v okolici Prešernovega spomenika! Naj tile prosrbski piz-duni ser-jejo okoli spomenika Petra Petroviča Njegoša, ki so nam ga v Ljubljano podtaknili.
  Resno bo potrebno začeti razmišljati o deportaciji te go-lazni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen