Snowflake z izjemno uspešnim IPO do treh milijard dolarjev

0

Ameriško zagonsko podjetje za shranjevanje podatkov v oblaku Snowflake je na prvi javni ponudbi delnic (IPO) na newyorški borzi New York Stock Exchange zbralo več kot tri milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov). S tem se je izhodiščna vrednost njegove delnice podvojila.

Tečaj delnice podjetja Snowflake je bil ob začetku trgovanja postavljen pri 120 dolarjih, ob koncu trgovalnega dne pa je dosegel skoraj 254 dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje, ki ima sedež v kalifornijskem San Mateu, je bilo ustanovljeno pred osmimi leti v Silicijevi dolini, po tistem pa je hitro napredovalo. V zasebni cenitvi v začetku letošnjega leta je bilo, četudi še ni dobičkonosno, ocenjeno na 12,4 milijarde dolarjev. V sredo je bilo glede na ceno delnice vredno že prek 70 milijard dolarjev.

“Gre za presenečenje, a hkrati za oceno naše prvotne vizije,” je IPO pospremil eden od ustanoviteljev zagonskega podjetja Benoit Dageville.

Ob tem pa ta prva javna ponudba delnic predstavlja najuspešnejši IPO podjetja, ki se ukvarja s programsko opremo, doslej.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen