Šircelj miri in argumentira: Primanjkljaj začasen in rezultat izjemnih okoliščin

0

Predlog rebalansa državnega proračuna je vlada pripravila na podlagi izjemnih okoliščin, v katere je državo spravila epidemija covida-19, je poslancem povedal finančni minister Andrej Šircelj. Prepričan je, da bo primanjkljaj začasen. “Pričakujemo, da se bo v naslednjem obdobju zmanjševal in bomo spet lahko govorili o presežku,” je dejal.

Šircelj je tako kot pred njim premier Janez Janša priznal, da predlog rebalansa prinaša visok primanjkljaj. Ta bo ob koncu leta dosegel 4,2 milijarde evrov oz. 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda piše v dokumentih, ki jih ima danes da dnevnem redu DZ.

Primanjkljaj je res velik, vendar Šircelj pričakuje, da se bo v naslednjem obdobju zmanjševal in da bomo na koncu lahko govorili o presežku. “To je tudi naša naloga v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu in vlada bo to nalogo izpolnila,” je zagotovil.

Spomnil je na številne ukrepe, ki jih je vlada marca takoj po nastopu mandata sprejela za blažitev posledic epidemije. Takoj na prvi seji je denimo zagotovila sredstva za nakup nujne medicinske opreme in za izvajanje nujnih medicinskih storitev.

Bistvo vseh doslej sprejetih ukrepov pa je zagotavljanje delovnih mest in preprečevanje, da bi podjetja ugašala. S tem, ko je vlada zadržala podjetja na trgu, je tudi tujina odgovorila pozitivno. To kažejo ocene bonitetnih agencij in tudi obrestne mere, po katerih se država zadolžuje, je navedel finančni minister.

Slovenija se je morala za financiranje ukrepov za blažitev posledic epidemije tudi zadolžiti, in sicer na 82,4 odstotka bruto domačega proizvoda. A to nas po Šircljevih besedah še vedno uvršča v zgornji del lestvice med evropskimi državami po najmanjšem zadolževanju.

Ob tem je zagotovil, da je finančni sistem stabilen. Tudi likvidnost je visoka, zato v naslednjih letih pričakuje ugodne trende in tudi boljše rezultate kot v letu 2020.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen