Pred višjimi sodniki pritožba na oprostilno sodbo Jankoviću v zadevi Gratel

0

Višje sodišče v Ljubljani bo danes obravnavalo pritožbo specializiranega državnega tožilstva na oprostilno sodbo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel. Tožilka Blanka Žgajnar je po lanskem izreku sodbe vztrajala pri očitku, da je ljubljanski župan nezakonito zahteval pol milijona evrov od podjetja, ki je gradilo optično omrežje.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Jankovića marca lani v zadevi Gratel oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe ocenila, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa tekom sojenja ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič.

Težave pri izvajanju del, v okviru katerih je Gratel za T2 gradil optično omrežje, so se, tako sodnica, začele, že precej preden je Janković prevzel vodenje ljubljanske občine. To po njenih besedah ni izhajalo le iz zaslišanja prič, temveč tudi prebranih listinskih dokazov.

Župan se je v postopku zagovarjal, da je občina dovoljenje Gratelu za izvedbo del odvzela, ker je gradbeno podjetje pri svojem delu preseglo pooblastila in prekomerno poseglo v prostor. Po dodatnih usklajevanjih in sklenitvi pogodbe o donaciji oz. odškodnini Ljubljanskemu gradu v višini 500.000 evrov pa je ljubljanska občina znova dovolila nadaljevanje del.

Tožilka pa je za Jankovića predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Predlagala je tudi, da Mestna občina Ljubljana vrne 250.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Po njenih besedah je s pozicije župana imel moč, da je predstavnike Gratela prisili v plačilo donacije v višini 500.000 evrov Ljubljanskemu gradu. Ko so to storili, jim je omogočil nadaljevanje del. “Donacije niso prepovedane, če so prostovoljne,” je lani ocenila tožilka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen