Pester politični ponedeljek: Janša in Hojs o nadaljnjem sodelovanju, LMŠ bo vložila interpelacijo Pivčeve, DZ začenja redno septembrsko zasedanje

0

Notranji minister Aleš Hojs se bo po uspešno prestani interpelaciji, o kateri so po 16-urni razpravi poslanci glasovali v soboto zjutraj, predvidoma danes s premierjem Janezom Janšo pogovoril o nadaljnjem sodelovanju. Že koncev junija je namreč Hojs odstopil, a Janša o tem ni seznanil državnega zbora in tako je minister ostal na položaju.

Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je minuli teden Hojs zagovarjal pred DZ. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona. Opozicija je temu pristavila še druge očitke, a ni bila uspešna. Predlog za ministrovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. Za uspeh interpelacije bi predlagatelji morali zbrati najmanj 46 glasov.

Minister je po interpelaciji ocenil, da lahko k odločitvi premierja o njunem nadaljnjem sodelovanju vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu. “Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem,” je ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal.

Opozicijska LMŠ bo po napovedih danes v postopek DZ vložila interpelacijo ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. Podporo interpelaciji so napovedali tudi v SD, Levici in SAB, najverjetneje bi jo podprli tudi poslanci koalicijske DeSUS. Po odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke je namreč ne želijo več niti na ministrskem položaju.

LMŠ je vložitev interpelacije ministrice napovedala v četrtek. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Na Pivčevo namreč letijo očitki glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, najbolj je bilo izpostavljeno gostovanje na Krasu oz. v podjetju Vinakras ter v Izoli. V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT.

Nekateri menijo, da do interpelacije morda sploh ne bo prišlo. Kot je med drugim ocenil vodja poslancev SD Matjaž Han, bi Pivčevo lahko predsednik vlade Janez Janša še pred tem umaknil s položaja.

Pivčeve namreč po nedavnem odstopu s položaja predsednice DeSUS poslanci te stranke ne vidijo niti več na ministrski funkciji. Ali bodo sopodpisniki interpelacije, se še niso dogovorili. To bi sicer zapletlo koalicijska razmerja, saj v skladu s koalicijsko pogodbo poslanci koalicije interpelacij ne podpirajo.

V DeSUS računajo na to, da bi se Pivčeva poslovila s položaja ministrice še pred interpelacijo, da bi odstopila ali pa bi Janša predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva je sicer napovedala vnovično kandidaturo za predsednico stranke na novembrskem volilnem kongresu.

Državni zbor bo danes začel redno zasedanje, na katerem bodo poslanke in poslanci obravnavali predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Ta točka bo na dnevnem redu v torek in sredo, danes pa bodo, kot običajno ob začetku seje, na vrsti poslanska vprašanja premierju Janezu Janši in ministrom.

Poslanec SAB Andrej Rajh je najavil vprašanje glede skrajševanja čakalnih vrst. Od predsednika vlade pričakuje pojasnilo, kako bodo skrajšali čakalne vrste ter poskrbeli za dostopnost in pravočasnost zdravstvene oskrbe, “ki bi v teh kriznih časih morala biti najvišje na lestvici vladnih prioritet”.

Podobno vprašanje za premierja ima tudi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Spraševala bo o ukrepih v zdravstvu in aktualnih podatkih o čakalnih dobah. Poslanec SNS Zmago Jelinčič pa bo Janši postavil vprašanje v zvezi s statusom priseljencev iz tretjih držav ter koriščenjem socialnih transferjev, ki so jih deležni.

Poslanec koalicijske DeSUS Jurij Lep bo predsednika vlade spraševal o ukrepih vlade za izboljšanje položaja starejših. V DeSUS pričakujejo, da bo na seji sprejet njihov predlog za dvoodstotno izredno uskladitev pokojnin v decembru, zanima pa jih višina in dinamika dodatnih uskladitev pokojnin, da bi v celoti odpravili prikrajšanja iz minulih let. Lep pa bo premierja spraševal tudi, kakšna je časovnica sprejemanja zakona o dolgotrajni oskrbi in zakonodaje o demografskem skladu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen