Mineva 30 let od razglasitve treh zgodovinskih ustavnih amandmajev

5

Mineva 30 let od razglasitve treh ustavnih amandmajev, s katerimi je skupščina RS razveljavila številne zvezne predpise in naredila nov korak na poti k samostojnosti. V predsedniški palači pripravljajo slovesnost, na kateri bosta govornika predsednik tedanjega družbenopolitičnega zbora skupščine RS Ludvik Toplak in predsednik republike Borut Pahor.

Amandmaje XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi Republike Slovenije je tedanja republiška skupščina sprejela na skupni seji vseh treh zborov 27. septembra 1990, razglasila pa 28. septembra in 4. oktobra 1990.

Z amandmaji je določila, da se v RS ne uporabljajo določbe ustave Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki niso v skladu s slovensko ustavo, da Skupščina RS določi, kateri zvezni predpisi zveznih organov, izdanih do uveljavitve tega amandmaja, se ne uporabljajo v RS in da zvezni zakoni, izdani po uveljavitvi tega amandmaja, veljajo v Sloveniji, ko za vsakega posebej poda soglasje Skupščina RS.

Skupščina je s sprejetimi ustavnimi amandmaji prevzela odločanje o služenju vojaškega roka, teritorialni obrambi in njenem poveljniku ter višini in načinu financiranja Jugoslovanske ljudske armade, piše na spletni strani DZ.

Skupščina je 2. julija 1990 sprejela deklaracijo o suverenosti države Slovenije. Za uveljavitev deklaracije pa je bil potreben čimprejšnji sprejem nove ustave. Določen je bil enoletni rok. Za vmesno obdobje, do sprejema nove ustave, pa je skupščina deklaracijo uresničevala z omenjenimi ustavnimi amandmaji.

Današnje slovesnosti v počastitev 30. obletnice razglasitve teh ustavnih amandmajev se bosta udeležila tudi predsednik vlade Janez Janša in predsednik DZ Igor Zorčič. Slovesnost in obeležitev obletnice sodita v okvir prizadevanj predsednika republike za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so utirali pot prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o osamosvojitvi Slovenije.

Št. komentarjev: 5
 1. hinko pravi

  Bravo JJ! Živela Slovenija!

 2. konrad pravi

  30 let od junaških časov… a žal se bori le Janša, vsi drugi so obupali, žal. Upam da mu uspe z 2 slovensko republiko očiščeno udbe.

 3. haapy yack pravi

  hoj
  In vsi so nasedli, da bodo postali kapitalisti. Predal so monetarni sistem tujcem. Obveščevalna je pod kontrolo tujih… res se mi zdi, da smo samostojni.
  zig
  boditevcvetju

 4. raft pravi

  Jaka, glede na to, da srbi kupujejo Slovenijo s slovenskim denarjem, se glede obveščevalnih služb kar strinjam, ker naša SOVA kot da spi ali pa celo še kaj hujšega.
  Ne strinjam pa se glede kapitalizma. Pod orožje smo šli, da se rešimo Balkana.

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Balkan je zemljepisni pojem. In kaj zdaj? Večina človeštva je nemaničev. Deset odstotkov najbogatejših ljudi poseduje 80 odstokov svetovnega bogastva, spodnja polovica porebivalcev poseduje vsega 1 odstotek svetovnega bogastva. Res se mi dozdeva, da smo samostojni.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen