Madžarska poročilo o vladavini prava označuje za absurdno in neutemeljeno

0

Madžarska vlada se je kritično odzvala na danes predstavljeno poročilo o vladavini prava v članicah EU, ki med drugim izraža zaskrbljenost glede neodvisnosti sodstva na Madžarskem. Poročilu očita, da je absurdno in neutemeljeno ter po njeni oceni ne more služiti kot osnova za nadaljnjo razpravo o vladavini prava v uniji.

“Koncept in metodologija poročila Evropske komisije o vladavini prava sta pomanjkljiva, njegovi viri so neuravnoteženi, njegova vsebina pa neutemeljena,” je v odzivu zapisala madžarska pravosodna ministrica Judit Varga.

“Nesprejemljivo je, da so poročilo pisale organizacije, ki predstavljajo del centralno financirane mednarodne mreže, vpletene v usklajeno politično kampanjo proti Madžarski,” je poudarila Varga in dodala, da poglavje poročila o Madžarski omenja 12 “organizacij civilne družbe”, od katerih da jih je v zadnjih letih 11 prejelo finančno podporo fundacije Open Society Georga Sorosa.

Danes objavljeno poročilo obravnava štiri glavne stebre: nacionalne pravosodne sisteme, protikorupcijske okvire, pluralnost in svobodo medijev ter sisteme zavor in ravnovesij. V primeru Madžarske med drugim izraža zaskrbljenost glede neodvisnosti sodstva in svari pred pomanjkljivim ukrepanjem proti korupciji med najvišjimi uradniki.

“Pomanjkljivi neodvisni nadzorni mehanizmi in tesna prepletenost med politiko in nekaterimi nacionalnimi podjetji ustvarjajo ugodne razmere za korupcijo,” med drugim o Madžarski ugotavlja poročilo.

To prihaja v senci poziva madžarskega premierja Viktorja Orbana v pismu predsednici Ursuli von der Leyen k odstopu ene od ključnih oseb pri pripravi poročila, podpredsednice komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove zaradi njenih izjav o “bolni demokraciji” na Madžarskem.

Poročilo je sicer odziv komisije na zastoj v procesu po 7. členu pogodbe EU, ki ga je unija sprožila zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Članice EU so danes podprle kompromisni predlog nemškega predsedstva za povezavo spoštovanja vladavine prava s sredstvi iz evropskega proračuna. To omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom. Po neuradnih informacijah predloga ni podprlo več držav, med njimi Madžarska in Poljska.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen