Macron Turčiji očita neprimerno obnašanje v Sredozemlju, saj ta ne spoštuje suverenosti evropskih držav

0

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil na današnjem srečanju voditeljev sedmih sredozemskih članic EU na Korziki kritičen do Turčije, češ da se neprimerno obnaša v Sredozemlju. “Meja je spoštovanje suverenosti vsake evropske države ter spoštovanje človekovih pravic,” je poudaril v Ajacciu na Korziki.

Macron je na srečanju, ki se ga udeležujejo še predsedniki držav oziroma vlad Italije, Španije, Portugalske, Malte, Grčije in Cipra dejal, da sta obnašanje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v konfliktu v Libiji ter turško iskanje nafte in plina v Sredozemskem morju nesprejemljiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poudaril je tudi, da Turčija ni več partnerica v vzhodnem Sredozemlju ter da si turško ljudstvo zasluži kaj boljšega od trenutnega vedenja vlade v Ankari.

“Evropa mora imeti enotnejše in jasnejše stališče,” je dejal Macron. Izrazil je še željo po ponovnem plodnem dialogu s Turčijo. “Hočemo se izogniti vsakršni eskalaciji,” je poudaril Macron in dodal, da pa to ne pomeni pasivnosti ali sprejemanja razmer.

Turško zunanje ministrstvo je v odzivu poudarilo, da je Macronova izjava arogantna ter izraz nesposobnosti francoskega predsednika. Zapisali so še, da Macronovo obnašanje kaže na “stare kolonialne reflekse” ter ogroža interese EU. Poleg tega ni v njegovi pristojnosti, da odloča o mejah v Sredozemskem morju, so še poudarili v Ankari.

Na neformalnem srečanju naj bi voditelji sredozemskih držav danes sprejeli skupna stališča. Cilj je dialog z Erdoganom, a pod pogoji, glede katerih po navedbah Macrona ne želijo sklepati kompromisov.

Turčija trdi, da raziskave morskega dna, s katerimi želi najti nafto in plin, potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni. V podoben ozemeljski spor se je Turčija zapletla tudi s Ciprom. Vprašanje aktivnosti Turčije v vzhodnem Sredozemskem morju bo po napovedih tudi tema vrha EU 24. in 25. septembra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen