Lukašenko v ponedeljek na krizni obisk v Soči k Putinu

0

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko bo v ponedeljek obiskal Soči, kjer se bo na kriznih pogovorih srečal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, je danes potrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Mnogi v Belorusiji upajo, da bo Putin skušal prepričati Lukašenka, naj se umakne iz politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“To bo delovni obisk s pogovorom s predsednikom Putinom,” je povedal Peskov. Uvodni del bo javen, ne bo pa novinarske konference, je dodal. Kasneje je pojasnil, da bo srečanje v Sočiju in da se bosta predsednika pogovarjala o strateškem sodelovanju med državama. Sprva so tuji mediji, med njimi dpa, poročali, da bo srečanje v Moskvi.

Lukašenko bo tako prvič od spornih predsedniških volitev 9. avgusta zapustil državo. Putin je po volitvah čestital 66-letniku za zmago, ponudil pa mu je tudi vojaško pomoč, če bi bilo to nujno potrebno. Obenem pa je Putin množične proteste komentiral z besedami, da imajo ljudje pravico povedati svoje mnenje.

Dolgoletni beloruski predsednik je večkrat zavrnil ugibanje, da bi lahko izkoristil obisk v Rusiji za umik iz politike, saj da namerava svoj položaj braniti do smrti.

Predsednika sta v preteklem mesecu večkrat telefonirala, pogovore bosta v ponedeljek nadaljevala. Števili v Belorusiji sicer upajo, da bo Putin morda prepričal Lukašenka, naj odstopi.

Tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je mnenja, da ruska podpora Lukašenku slabi. “Vidim, da ga Putin podpira, ampak ne zelo aktivno,” je danes povedala za poljski časnik Rzeczepospolita.

Po mnenju Tihanovske, ki je danes dopolnila 38 let, se je Putin odločil, da malo počaka, kako se bodo razmere razvile.

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih znova zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Lukašenkov režim jih skuša zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti.

Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je zmagovalka opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je zbežala v Litvo, trenutno pa je na Poljskem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen