Linija Gantar & Jurša prevladala: Izvršni odbor izglasoval odstop Aleksandre Pivec z mesta predsednice DeSUS

3

Izvršni odbor DeSUS je izglasoval odstop Aleksandre Pivec z mesta predsednice DeSUS. To je potrdil vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Seji izvršnega odbora sledi nadaljevanje seja sveta DeSUS, ki je Pivčevi pred dvema tednoma izglasoval nezaupnico. Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar je ob prihodu na sejo izvršnega odbora izrazil pričakovanje, da bodo člani sveta glasovali o razrešitvi Pivčeve. Ta je danes ob prihodu na seje organov sicer prišla molče, izjavo napoveduje po seji izvršnega odbora.

Po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše bo svet odločal o tem, kdo bo stranko vodil začasno, do kongresa. Pivčeva sicer napoveduje, da bo na kongresu vnovič kandidirala za predsednico.

O sklicu kongresa razpravlja svet stranke DeSUS, ki sledi seji izvršnega odbora. Nadaljuje pred dvema tednoma prekinjeno sejo, na kateri so Pivčevi izglasovali nezaupnico. Danes naj bi glasovali o razrešitvi Pivčeve, a je ta danes podala svojo odstopno izjavo.

Še v torkovem pismu članom stranke je navedla, da čuti, da mora vztrajati. Na vprašanje, kdaj se je torej odločila za odstop, je odvrnila, da je po naravi optimist. Še vedno je upala, da bo danes prišlo do dialoga in rešitve, ki ne bo dopuščala nobenega pravnega dvoma. “Ko sem razumela, da temu ne bo tako, sem se odločila, da to presekam s svojim odstopom,” je dejala v izjavi za medije po seji izvršnega odbora.

Prepričana je, da so v stranki šli mimo vseh pravnih standardov ter težko pristaja na “takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki”.

DeSUS si po njenih besedah zasluži boljšo prihodnost, ne glede na to, kdo bo njen predsednik. “Mislim, da je bilo razdorov v stranki več kot dovolj. Od junija smo stranko izpostavili različnim pretresom. Dovolj je pranja umazanega perila v javnosti. Nenazadnje smo pozabili tudi na dostojanstvo posameznikov in celotne stranke, zato v javnosti ne želim razpravljati o krivcih in o tem, kaj se je dogajalo v ozadju,” je bila jasna.

Danes je še predlagala sklepe, ki jih je izvršni odbor stranke soglasno podprl, Pivčeva pa upa, da jih bo svet stranke spoštoval. Ob tem je poudarila, da ponudbe svojega odstopa ni pogojevala z ničemer.

Izvršni odbor stranke je tako sprejel sklep, v katerem predlaga svetu, da takoj skliče predčasni volilni kongres, začasno pa naj vodenje stranke prevzame eden od podpredsednikov. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Prav tako predlaga sprejem sklepa, da svet stranke nesporno ni pristojen za izvolitev novega predsednika stranke. “Izvršni odbor bo v primeru, da svet stranke ne bo ravnal v skladu s statutom, uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bo zaščitil zakonitost in demokratičnost delovanja stranke,” se po besedah Pivčeve glasi predlog sklepa.

Po njeni oceni odstop z vrha stranke sicer nima nobene povezave z opravljanjem ministrske funkcije. “Če pa bo na kongresu izvoljen nov predsednik, bo takrat na mestu tudi razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade,” je napovedala.

Pivčeva je sicer že napovedala, da bo kandidirala na izrednem volilnem kongresu. Po njenih informacijah po pogovorih s kar nekaj občinskimi odbori je situacija precej drugačna, kot se kaže na organih stranke. Kot je še dejala, ne razmišlja o tem, da bi ob porazu na kongresu prestopila v drugo stranko.

V DeSUS je završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša se je Aleksandri Pivec danes zahvalil za odstop z mesta predsednice stranke, a ji je tudi povedal, da je to storila bistveno prepozno. Za vprašanje, kaj se bo zgodilo s poslansko skupino, ki ji je odrekla podporo, če bo Pivčeva na kongresu ponovno izvoljena, je po Jurševih besedah prezgodaj.

Poslanska skupina, pa tudi predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar, so namreč v primeru, da Pivčeva ostane na čelu stranke, napovedali odhod iz nje.

To, da Pivčeva ne vidi povezave med strankarsko funkcijo in funkcijo ministrice, pa je Jurša pospremil z oceno, da ona ne razume politike. Njena ministrska funkcija je odvisna predvsem od predsednika vlade Janeza Janše, pa tudi od nekaj drugih političnih vplivov, je dejal Jurša, ki pa se o tem še ni pogovarjal z Janšo. Tudi danes po njegovih navedbah niso govorili o ministrski funkciji Pivčeve in o koaliciji.

Po njegovem mnenju namreč strankarsko dogajanje ne vpliva na sodelovanje DeSUS v koaliciji, ki je odvisno od izpolnjevanja programa DeSUS.

Upa, da bodo na kongresu strnili vrste, saj imajo dober potencial in strankarsko mrežo in so lahko stranka, ki bo na vsakih volitvah prišla v DZ.

Pričakovano: DeSUS bo do kongresa vodil Gantar

Potem ko je Aleksandra Pivec danes odstopila z mesta predsednice DeSUS, je svet stranke za začasnega zastopnika DeSUS do kongresa izbral Tomaža Gantarja. Ta je odstopil z mesta predsednika sveta stranke, je potrdil strankin govorec Janez Ujčič. Izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, je predviden v prvi polovici novembra.

Svet stranke je o Gantarju glasoval po tistem, ko je zavrnil kandidaturo vseh podpredsednikov za začasno vodenje stranke. Kot je v izjavi za medije po seji sveta stranke povedal Gantar, stranka zdaj nima predsednika, on pa ima pooblastila za izvajanje nalog predsednika. Pivčeva pa je ob tem opozorila, da je treba pravno razčistiti, kakšna točno so ta pooblastila.

Do kongresa bo namesto Gantarja svet DeSUS vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala že v mandatu dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na današnji seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi, saj je izgubila zaupanje dela stranke, tudi Gantarjevo.

V DeSUS je namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici. To se je tudi zgodilo, svet ji je na zadnji seji izrekel nezaupnico, pred glasovanjem o njeni razrešitvi pa sejo prekinil in jo nadaljeval danes.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.

Gantar je sicer viden član stranke DeSUS. Nekaj časa je veljal za desno roko Erjavca. A sta se pozneje razšla, Gantar pa je pred zadnjim kongresom stranke januarja letos javno podprl kandidaturo Pivčeve.

Gantar je sicer 60-letni zdravnik urolog, ki že tretjič opravlja funkcijo ministra za zdravje. To funkcijo je opravljal že v vladah Janeza Janše in Alenke Bratušek med februarjem 2012 in novembrom 2014, ko je odstopil zaradi nezmožnosti sprejetja zdravstvene reforme v takratni koaliciji. Naslednji mandat je vodil odbor DZ za zdravstvo, na lokalnih volitvah 2018 se mu je županski stol v Piranu presenetljivo izmaknil. Župan Pirana je bil med leti 2006 in 2010, med leti 2000 in 2004 pa direktor izolske bolnišnice.

Njegovo delo v bolnišnici je zaznamovala tudi obtožba na račun napačnega predpisovanja zdravila eritropoetin v letih 1999-2001, pri čemer so Gantarju očitali napeljevanja h goljufiji, a ga je senat okrožnega sodišča v Kopru leta 2010 oprostil obtožb.

Št. komentarjev: 3
  1. Nataša Valant pravi

    Pa razumi, če moreš?? Ne morejo iz svoje kože. Najbolj srečni so, ko mečejo polena pod noge, ker se zavedajo, da brez njih ne levi, ne desni ne morejo sestaviti vlade!!

  2. Rokovnjac pravi

    Nikoli nisem pomislil,da sem naredil napako,ker sem zapustil Butale ze skoraj pred 60 leti.V novejsi zgodovini pa spoznavam,da sem potegnil pravo potezo!

  3. andrej pravi

    Pivčeva je podcenila staro Udbo v Desusu. A to je bil šele prvi korak. V naslednjem bo Desus zapustila to koalicijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen