Letošnji dan slovenskih lekarn poudarja pravilno in varno uporabo zdravil pri moških

0

Lekarniški farmacevti ob današnjem 16. dnevu slovenskih lekarn opozarjajo na pravilno in varno uporabo zdravil pri moških, so sporočili iz Lekarniške zbornice Slovenije. Lekarna Ljubljana pa ob tem predstavlja tudi storitev telefarmacevtskega svetovanja, ki bolnikom omogoča brezplačen posvet z magistrom farmacije prek telekonference.


Farmacevti javnih lekarn zagotavljajo kakovostno in učinkovito preskrbo z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja na primarni ravni zdravstvene dejavnosti ter svetujejo glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, so navedli v lekarniški zbornici in Slovenske farmacevtskem društvu, ki pripravljata dan lekarn.

Vloga lekarniškega farmacevta kot svetovalca je po njihovih navedbah zelo pomembna, tako pri izbiri ustreznega zdravila ali prehranskega dopolnila kot glede pravilne in varne uporabe. Moški sicer redkeje kupijo zdravila za samozdravljenje in različna prehranska dopolnila, jih pa zato bolj redno jemljejo, kažejo izkušnje farmacevtov, ki ob današnjem dnevu posebno pozornost namenjajo moškim.

Ti so zaradi različnih bioloških, vedenjskih in družbenih vzrokov bolj podvrženi nekaterim zdravstvenim težavam kot ženske. Najpogostejše zdravstvene težave moških poleg krvožilnih bolezni in raka so tudi težave s prostato in motnje erekcije. Prav tako je pri njih pogostejša zloraba prepovedanih substanc, pogosteje naredijo samomor in se poškodujejo, so opozorili.

Lekarna Ljubljana pa ob dnevu slovenskih lekarn predstavlja tudi novo storitev, in sicer telefarmacevtsko svetovanje, ki omogoča brezplačen posvet z magistrom farmacije prek telekonference. Namen nove storitve je uporabnikom zagotoviti strokoven in pravočasen nasvet, tudi če ne morejo ali zaradi strahu pred okužbo ne želijo v lekarno, kar je po oceni Lekarne Ljubljana v času ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, izjemnega pomena.

Magistri farmacije bodo v okviru telefarmacije bolnikom svetovali o pravilni in varni uporabi zdravil, samozdravljenju, prehranskih dopolnilih in medicinskih pripomočkih ter o zdravem življenjskem slogu in lajšanju tegob, povezanih z boleznimi sodobnega časa. Posvet je zaseben in zaupne narave, mogoče pa ga je opraviti prek spletne strani Lekarne Ljubljana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen