Kitajski tajkun in Xijev kritik Ren Zhiqiang obsojen kar na 18 let zapora

0

Kitajski nepremičninski tajkun in kritik predsednika države Xi Jinpinga je bila danes zaradi korupcije obsojen na 18 let zapora.

Ren Zhiqiang, ki je bil do nedavnega tesno povezan s kitajsko komunistično elito, je izginil iz javnosti marca, kmalu po tistem, ko je objavil prispevek, v katerem je kritiziral Xijev odziv na izbruh novega koronavirusa. Čeprav Xija ni omenil neposredno, je pisal o oblastiželjnem klovnu, ki želi biti cesar.

Sodišče v Pekingu je 69-letnega Rena spoznalo za krivega poneverbe skoraj 50 milijonov juanov (6,3 milijona evrov) in prejemanja podkupnin v vrednosti 1,25 milijona juanov (150.000 evrov).

Sodišče je sporočilo, da je Ren “prostovoljno in resnično priznal vse svoje zločine” in se na sodbo ne bo pritožil. Dosodilo mu je tudi denarno kazen v višini 4,2 milijona juanov (520.000 evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Aktivisti za človekove pravice obtožujejo Xija in komunistično partijo, da obtožbe o korupciji izkoriščajo za utišanje drugačnih mnenj.

Komunistična partija je okrepila represijo nad civilno družbo, odkar je leta 2012 oblast prevzel Xi. Dodatno je omejila svobodo govora in zaprla več sto aktivistov in odvetnikov.

Ren, ki je bil julija izključen iz komunistične partije, je bil obsojen tudi zaradi zlorabe položaj, ko je bil na čelu nepremičninske skupine Huayuan, s čimer je tej družbi v državni lasti povzročil za več kot 116 milijonov juanov izgube in več kot 53 milijon premoženjske škode.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen