Johnson sprožil polemiko s predlogom uporabe vojske v koronavirusni krizi

0

Britanski premier Boris Johnson je sprožil polemiko s svojim predlogom, da bi si med koronavirusno krizo pomagali z vojsko. Opozicija je predlog danes kritizirala, saj da ni jasno, kaj naj bi sploh bila njena vloga.

Johnson je v torek v televizijskem nagovoru obljubil, da se bo držal zaostrenih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. “Na ulicah bo več policije, ki jo bo podpirala tudi vojska, če bo to potrebno,” je povedal premier. Obenem pa je napovedal še višje globe za kršitelje ukrepov.

Laburisti so danes v pismu kritizirali predlog. Po njihovem ni jasno, kakšne bi bile naloge vojske v takšnem primeru, pri vladi pa da niso niti pojasnili, kako bi krili stroške.

Tiskovni predstavnik vlade je kasneje pojasnil, da bi vojska po potrebi prevzela pisarniška opravila ali nadzorovala mesta, za katera je običajno zadolžena policija. Vojska ne bi prejela nikakršnih dodatnih pooblastil ali izdajala plačilnih nalogov za globe. Šlo naj bi predvsem za to, da se policiji omogoči dodatne kapacitete pri nadzorovanju, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Veliki Britaniji zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom uvajajo strožje preventivne ukrepe, med drugim v Angliji omejujejo odpiralne čase gostinskih obrazov, dovoljena bo le še strežba za mizo, maske pa bodo obvezne tudi v trgovinah.

V državi se je v okoli sedmih dneh število okužb podvojilo. V torek so potrdili skoraj 5000 novih okužb, kar je toliko kot v začetku maja. Če bi se virus še naprej tako širil, bi lahko imeli v sredini oktobra skoraj 50.000 novih okužb dnevno, so nedavno posvarili pristojni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen