Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro

0

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes v okolju splošne negotovosti glede pandemije covida-19 vnovič večinoma znižali. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je tudi danes znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,71 odstotka in teden končal pri vrednosti 3137,06 točke. Med trgovanjem se je indeks celo prvič od sredine junija za nekaj časa spustil pod mejo 3100 točk.

Ta teden je tako Eurostoxx 50 izgubil 4,4 odstotka vrednosti, večji del v ponedeljek.

Analitiki pravijo, da je med vlagatelji opaziti veliko zaskrbljenost zaradi rasti števila okužb z novim koronavirusom ter njihovega vpliva na gospodarstvo. V Franciji in na Nizozemskem so denimo dosegli nove rekordne številke. Popoldne so sicer borze padce nekoliko omilile, tudi zaradi obetavnega začetka trgovanja v New Yorku.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,09 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,69 odstotka. Se je pa zunaj območja evra zvišal indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,34 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,92 odstotka. Bolj optimistični so bili vlagatelji v Švici in Italiji: v Zürichu se je indeks SMI zvišal za 0,05 odstotka, v Milanu pa indeks FTSE MIB za 0,34 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,28 odstotka višji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,51 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,08-odstotno rastjo.

Tečaj evra je nadaljeval negativna gibanja iz preteklih dni. Med trgovanjem na borzi v Frankfurtu se je njegov tečaj znižal do 1,1615 dolarja, kar je najmanj po koncu junija. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1634 dolarja, kar je 0,11 centa manj kot v četrtek.

Cene nafte so se danes znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 40,08 dolarja, kar je 23 centov manj kot v četrtek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej prav tako pocenile za 23 centov na 41,71 dolarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen