EU predstavila predlog za ureditev na področju kriptovalut

0

Evropska komisija je danes razkrila načrte za ureditev področja kriptovalut. S predlaganimi ukrepi bi lahko omejila razvoj Facebookove valute libra in podobnih projektov.

Po pojavu bitcoina priljubljenost kriptovalut med vlagatelji strmo narašča, a splošna javnost, banke in regulatorji ostajajo previdni. K regulaciji trga so komisijo pozivale države članice, ki upajo, da bodo pravila spodbudila tudi razvoj novega trga.

“K digitalni preobrazbi moramo vsi pristopiti proaktivno, hkrati pa si moramo prizadevati za omejevanje potencialnih tveganj,” je dejal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Načrti komisije zajemajo široko paleto tako imenovanih kripto-ukrepov, po ratifikaciji pa bi lahko ti pomirili vlagatelje in omogočili razvoj dejavnosti v širšem obsegu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dombrovskis je dejal, da se bodo potencialne globalne digitalne valute, kot je denimo Facebookova libra, soočale s strožjimi zahtevami, saj “predstavljajo izzive za finančno stabilnost”.

Komisija v načrtu predlaga, da bi morale največje kriptovalute nadzorovati Evropski bančni organ (EBA). Prav tako si komisija prizadeva za podrobnejše spremljanje plačilnih sistemov po Evropi, zlasti v luči škandala Wirecarda v Nemčiji.

Predlog bo komisija zdaj usklajevala z evropskim parlamentom in državami članicami, končni predlog pa bi lahko pripravili v nekaj mesecih ali letih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen