DZ skozi predlog rebalansa državnega proračuna; glasovanje v sredo

0

DZ je po celodnevni razpravi končal obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna, s katerim se odhodki zvišujejo nad 13 milijard evrov in ustvarja rekorden primanjkljaj, ki pa je po pojasnilih vlade neizbežen. Glasovanje bo v sredo.

Rebalans je potreben, ker je bil proračun za leto 2020, ki ga je DZ sprejel novembra lani, pripravljen na popolnoma drugačnih izhodiščih, kot pa jih je začrtala epidemija covida-19.

Z njim se bodo letošnji odhodki državnega proračuna povečali za tri milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov, prihodki pa se bodo zmanjšali za skoraj 1,6 milijarde evrov na 9,19 milijarde evrov. Namesto presežka bo tako državna blagajna konec leta izkazovala primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov.

Predlog sta zjutraj poslancem predstavila predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Oba sta soglašala, da je načrtovani primanjkljaj, ki v deležu bruto domačega proizvoda znaša 9,3 odstotka, visok. A gre za posledico nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije in Šircelj je dejal, da si ga bo vlada prizadevala v naslednjem obdobju zmanjševati, dokler ne bomo lahko govorili o presežku.

Da bodo proračunske dokumente potrdili, so napovedali v vseh koalicijskih strankah, katerih poslanci so v razpravi izpostavljali hiter in ustrezen odziv vlade na epidemijo. Nasprotovali pa jim bodo v LMŠ, Levici in SAB ter tudi v SD, če ne bodo sprejeti njihovi predlogi za prerazporeditve. V SNS so povedali, da rebalansu ne bodo nasprotovali.

DZ bo o podpori rebalansu glasoval v sredo, v nadaljevanju današnje seje pa obravnava še predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki prinaša zvišanje dovoljene meje zadolževanja v letošnjem letu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen