Dejan Židan v teh dnevih ni židane volje: Najprej je dokončno zapravil teran, sedaj ga zaradi daril Vinakras preiskuje še KPK!

0

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus morebitnega suma kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih na odprtju prve vinske banke na Krasu. Tega se ga je udeležil poslanec SD in nekdanji kmetijski minister ter nekdanji predsednik DZ in stranke SD Dejan Židan, poroča portal Siol.net.

PREBERITE ŠE TO: Tvitosfera je eksplodirala: Dejan Židan izdal nacionalne interese, nikoli več ne sme biti poslanec!

Ob izbruhu afere kmetijske ministrice Aleksandre Pivec se je v začetku julija oglasil direktor podjetja Vinakras Marjan Colja in povedal, da so v njegovem podjetju poleg Pivčeve v preteklosti gostili tudi Židana in nekdanjega predsednika republike Danila Türka, navaja portal.

Postopek na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije. Na tej podlagi se potem odločijo, ali bodo postopek uvedli ali ne. V zvezi s Türkom niso zaznali sumov kršitev iz pristojnosti komisije in postopka ne vodijo.

Židan ni bil obveščen o postopku niti osebno niti niso bili o njem obveščeni v poslanski skupini SD. Priznal je, da se je kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano leta 2018 udeležil odprtja prve vinske banke na Krasu, kjer je kot predstavnik ministrstva za simbolno darilo prejel ključ za vinski sef. Ta se kot vsa takšna darila hrani na ministrstvu. Po njegovih besedah gre za darilo majhne vrednosti. V skladu s protokolom hranjenja in beleženja daril pa predvideva, da je tudi to darilo zabeleženo v knjigi daril ministrstva, Židanove besede navaja portal.

S podjetjem Vinakras je povezana tudi afera, v katero se je poleti zapletla kmetijska ministrica in do nedavnega predsednica DeSUS Pivčeva, ki je na gostovanju na Krasu konec junija med drugim nastopila v promocijskem videu tega zasebnega podjetja. Očitki zaradi nejasnih plačil gostovanj v podjetju Vinakras in v Izoli pa so jo stali predsedniškega mesta v stranki.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen