Bruselj pozval London k spremembi spornega zakona o notranjem trgu

0

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je po današnjih pogovorih v Londonu dejal, da bo Združeno kraljestvo z zakonom o notranjem trgu, če ga bo sprejelo, resno kršilo sporazum o izstopu Otoka iz Evropske unije. Pozval je k spremembi predloga zakona. London je ob medtem izpostavil, da je za sprejemanje zakonodaje pristojen parlament.

“Podpredsednik Maroš Šefčovič je povedal, da bo zakon, če bo sprejet, pomenil izjemno resno kršitev izstopnega sporazuma in mednarodnega prava,” piše v sporočilu za javnost, ki ga je Evropska komisija objavila na svoji spletni strani.

Če bo sprejet v trenutni obliki, bo kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Zakon bo v nasprotju z določili o carinah in državni pomoči, vključno z neposrednim učinkom izstopnega sporazuma, so zapisali.

Britansko vlado je Šefčovič na izrednem zasedanju skupnega odbora EU in Združenega kraljestva za nadzor izvajanja izstopnega sporazuma pozval, naj čim prej oziroma najkasneje do konca meseca iz predloga zakona umakne sporna določila.

Z vložitvijo predloga zakona o notranjem trgu je britanska vlada “resno škodovala zaupanju med EU in Združenim kraljestvom”. To zaupanje mora zdaj London vzpostaviti nazaj, je Šefčovič še povedal na srečanju z britanskim ministrom Michaelom Govom, s katerim sopredsedujeta skupnemu odboru.

Britansko stran je spomnil, da izstopni sporazum, podpisan oktobra lani, vključuje številne mehanizme in pravna sredstva za naslovitev kršitev pravnih obvez iz sporazuma. Poudaril je, da se ne bodo obotavljali pri uporabi teh sredstev.

Britanska vlada je v odzivu sporočila, da se je treba “v težkih in zelo izjemnih okoliščinah, v katerih smo, spomniti temeljnega načela parlamentarne suverenosti”. “Parlament je suveren in lahko sprejema zakonodajo, ki je v nasprotju z britanskimi pogodbenimi obveznostmi,” so poudarili.

“Pogodbene obveznosti so zavezujoče samo v tolikšni meri, kolikor so vključene v domačo zakonodajo. Za uveljavitev ali razveljavitev zakonodaje in njeno vsebino pa je pristojen samo parlament,” so še poudarili na britanski vladi, poroča BBC.

Predloga zakona, ki ga je britanska vlada v parlament vložila v sredo, bodo poslanci prvič obravnavali v ponedeljek. Ureja trgovanje znotraj Združenega kraljestva po brexitu.

Med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora. Zakon bi v skladu s predlogom omogočil tudi neupoštevanje pravil o državni pomoči podjetjem.

Z zakonom bi kršili sporazum o brexitu in s tem tudi mednarodno pravo, ampak le v “natančno določenih okoliščinah”, zatrjuje britanska vlada.

Predlog je sprožil kritike tako doma kot v EU. K spoštovanju izstopnega sporazuma je med drugim pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Da bi bilo kršenje izstopnega sporazuma nesprejemljivo, je danes na srečanju na Otoku svojega britanskega kolega Dominica Raaba posvaril tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Srečanje skupnega odbora za nadzor izvajanja sporazuma je sicer potekalo na zadnji dan osmega kroga pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem po brexitu, v katerih doslej ni bilo večjega napredka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen