Analitiki Deutsche Bank: Poslovite se od globalizacije, prihaja doba nereda! In gospodarska vojna med ZDA in Kitajsko.

1

Štiridesetletna doba globalizacije se bo morda kmalu končala in bomo vstopili v t.i. “dobo nereda”, ki bo preoblikovala tako gospodarstva kot politiko, so v novi raziskavi zapisali analitiki Deutsche Bank.

Ena ključnih značilnosti nove dobe bo nasprotna smer dosedanje neomejene globalizacije, je napovedala skupina analitikov pod vodstvom stratega Jima Reida. Čeprav smo od leta 1980 videli “najboljšo kombinirano rast cen premoženja v kateri koli dobi v zgodovini, pri čemer so donosnosti lastniških vrednostnih papirjev in obveznic bile zelo velike”, a “doba nereda” lahko ta trend prekine.

Poslabšanje ameriško-kitajskih odnosov je naslednja tema (od skupno osmih), ki bo opredelila naslednje dobo modernega časa, “ki je v pospeševanju, a ne povzročena s pandemijo.” Analitiki ugotavljajo, da bo kitajsko gospodarstvo zapolnilo vrzel v primerjavi z ZDA in bi ameriško gospodarstvo dokončno lahko prekašalo do konca desetletja.

“Spopad kultur in interesov zato vabi, še posebej, ko se Kitajska približuje temu, da bo postala največje gospodarstvo na svetu,” piše v poročilu.

Na srečo ta gospodarski zastoj verjetno ne bo sprožil resničnega vojaškega spopada med državama, kot se to običajno zgodi, ko naraščajoča sila poskuša izzvati vladajočo. Analitiki menijo, da se bo gospodarska vojna – s carinami, sankcijami in napadi na tehnološkem področju – nadaljevala. Ne glede na to, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah leta 2020 v ZDA, bo razkol med obema velesilama naraščal.

Medtem ko je kriza zaradi koronavirusa evropsko gospodarstvo že postavila na razpotje, Deutsche Bank pravi, da bi lahko naslednje desetletje postalo “desetletje preobrata za Evropo”. Med drugimi dejavniki, ki opredeljujejo prihodnost, sta večji dolg in helikopterski denar (razdeljevanje gotovine javnosti), ki postajata osrednja politika, kar pa bo verjetno povečalo inflacijo.

Neenakost se lahko v svetu po krizi zaradi covida-19 celo poslabša, preden pride do reakcije in preobrata, pravi banka. Neenakost je tesno povezana z medgeneracijsko vrzeljo, vendar analitiki pričakujejo, da bo število mlajših volivcev do konca desetletja preseglo število rojenih pred letom 1980. To bi lahko privedlo do velikih političnih sprememb na številnih področjih – od davkov do podnebja.

“Takšen premik v razmerju moči bi lahko vključeval strožji režim davka na dediščino, manj zaščite dohodka za upokojence, več davkov na premoženje, večje davke na dohodek in podjetja … in vse bolj prerazporeditvene politike,” poroča Deutsche Bank.

Pod črto: naslednjih 10 let bo pokazalo, ali se je eksponentni dvig vrednosti tehnoloških podjetij splačal. V banki pravijo, da se bo začela nova tehnološka revolucija ali pa se bo vse skupaj izkazalo za drugi dot-com mehurček.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Globalističan formula, kaos, reakcija, rešitv. Samo za kerga bo ta rešitev? Večina bo popušila.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen