71-letni Suga v parlamentu potrjen za novega japonskega premierja

0

Japonski parlament je danes izvolil 71-letnega Yoshihida Sugo za novega japonskega premierja. Suga, dolgoletni generalni sekretar vlade, bo po napovedih nadaljeval politiko svojega predhodnika Shinza Abeja. V novi vladi ostaja veliko starih obrazov.

71-letnega Sugo je parlament potrdil s prepričljivo večino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podprlo ga je 314 od skupaj 462 poslancev spodnjega doma. Po razglasitvi rezultatov se je Suga globoko priklonil, vendar izida glasovanja ni komentiral.

“Glede na rezultate se je parlament odločil, da bo Yoshihide Suga premier,” je po glasovanju dejal predsednik spodnjega doma parlamenta Tadamori Oshima, poroča AFP.

Med prednostnimi nalogami je Suga napovedal boj proti širjenju novega koronavirusa in zagon japonskega gospodarstva po pandemiji covida-19. Obljubil je, da bo nadaljeval ključne programe politike svojega predhodnika.

“Nadaljevati moramo politike, ki jih je zasledovala Abejeva vlada,” je kasneje v kratki izjavi za medije dejal Suga in dodal, da je prav to njegovo poslanstvo kot predsednika japonske vlade.

V novi japonski vladi je sicer veliko starih obrazov. V vodstvu zunanjega in finančnega ministrstva tako ni sprememb, tako da na teh položajih ostajata Toshimitsu Moteg in Taro Aso. Ministrstvo za obrambo bo prevzel brat odhajajočega premierja Nobuo Kishi.

V vladi bosta samo dve ministrici, ena manj kot v prejšnji vladi. Prva bo pristojna za olimpijske igre, druga bo na čelu pravosodnega ministrstva.

Suga se je danes izognil odgovoru na vprašanje o možnosti predčasnih volitev, s katerimi bi utrdil svoj položaj. Dejal je, da da je “tisto, kar si javnost zdaj želi, da nam uspe zajeziti širjenje okužb in istočasno obnoviti gospodarstvo”.

O zunanjepolitičnih ciljih ni veliko povedal, je pa obljubil upravno reformo, konec birokratizacije in večjo digitalizacijo vlade.

Dejal je, da si bo prizadeval za nadaljevanje tesnih stikov z Washingtonom in stabilne odnose s Kitajsko in Rusijo. Pri tem drugih podrobnosti ni omenil. Omenil tudi ni stalnih napetosti z Južno Korejo ali kakršnih koli podrobnosti svoje obrambne strategije, zlasti do Severne Koreje.

Suga je na položaju premierja nasledil Shinza Abeja, ki je po skoraj osmih letih konec avgusta odstopil zaradi zdravstvenih razlogov. Suga je bil v vseh teh letih Abejeva desna roka. Bil je sekretar vlade in vladni tiskovni predstavnik.

Za Abejevega naslednika ga je vladajoča japonska liberalno-demokratska stranka potrdila v ponedeljek. Abe je konec avgusta sporočil, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen