27 različnih lokacij: Mladi so se na Stični mladih tokrat srečevali po vsej Sloveniji

0

V 27 krajih po Sloveniji je danes potekalo srečanje katoliške mladine Stična mladih, ki je tokrat potekalo pod geslom Vstani. Za razpršeno organizacijo dogodka so se organizatorji odločili zaradi epidemije. Mlade je v Stični nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se jim je zahvalil, ker širijo idejo skupnosti in vključujoče družbe.

Pahor se je v nagovoru zahvalil mladim, da so ga vnovič povabili medse, saj mu to zelo veliko pomeni. Dejal je, da smo v karanteni spoznali, kako zelo pomembna sta družba in druženje, saj je skupnost pomembna vrednota za slovenski narod, so sporočili iz njegovega urada.

Zahvalil se je mladim, ker so v danih razmerah našli rešitev za varno druženje in tako nadaljevali tradicijo srečevanja tistih, ki so si podobni po srcu in vrednotah. Dodal je, da so njegove izkušnje z mladimi v tej časih zelo lepe in prijetne, saj ohranjajo zavzetost, da tudi te okoliščine premagamo v naše skupno dobro.

Koordinator Stične mladih Jure Jevšenak je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil, da so na novo letos združili dopoldanske programe in slavilni koncert, s katerim so želeli mladim podati bistvo letošnjega dogodka. Oboje so sicer posneli vnaprej in bo mladim in njihovim voditeljem na voljo tudi po dogodku.

Osrednji del programa je bil po besedah Jevšenaka maša, ki so jo obhajali na vseh lokacijah. Kdor je ni mogel spremljati v živo, bo imel možnost ogleda prenosa maše iz Stične, ki jo bodo predvajali preko Youtube kanala Stične mladih in televizijskega prenosa programa Eksodus.

Geslo letošnje Stične mladih je Vstani. Z njim so po besedah direktorja Katoliške mladine Matevža Mehleta želeli nagovoriti konkretne probleme današnjih mladih. “Raziskave kažejo, da je danes v primerjavi z desetimi leti nazaj mnogo večji odstotek mladih, ki trdijo, da v življenju sploh ne vidijo več nobenega smisla,” je opozoril Mehle. Kot je dodal, želijo vsem tem in drugim, ki iščejo v življenju smisel, oznaniti, da je smisel življenja v Bogu.

Lokacije letošnje Stične mladih so po zagotovilih organizatorjev enakomerno razporejene po vsej državi. Največ mladih naj bi zbralo na lokacijah v Stični, Kranju in na ljubljanskem Viču. Na vsako od teh lokacij naj bi prispelo po več kot 150 mladih, na ostalih pa je bilo prijav manj.

Srečanje Stična mladih z izjemo leta 1999, ko je Slovenijo obiskal papež Janez Pavel II., poteka neprekinjeno od leta 1981.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen